İsias Otel’in sahibi Ahmet Bozkurt’un ifadesi ortaya çıktı: “Müteahhit benim, iddialar asılsız”

Otelin müteahhidinin kendisi olduğunu söyleyen Bozkurt, yapı denetimini kimin yaptığını hatırlamadığını, kalıpçıyı, demirciyi, betoncuyu kendisinin ayarladığını savundu. Kolon kesmediğini, otelin bugüne kadar hiçbir şekilde mühürlenmediğini belirtti.

Depremde yerle bir olan ve 65 kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman’daki Grand Isias Otel’in bilirkişi raporuna ve otelin sahibi Ahmet Bozkurt’un ifadesine ulaşıldı. Sabah’ın haberine göre, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında bilirkişi heyetinin enkazda yaptığı incelemede, kiriş donatılarının az olduğu ve 35 santimetre arayla etriye atıldığı belirlendi. Ayrıca, enkazda bulunan yapıya ait döşemelerin asmolen sistemiyle inşa edildiği ancak tali kirişlerinin yetersiz olduğu ve bodrum katın üst döşemesinde de tali kirişlerin bulunmadığı tespit edildi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından deprem bölgelerinde yıkılan ya da üzerinde imara aykırı değişiklik yapılan binalarla ilgili sorumlulukları bulunan kişiler hakkında yürütülen soruşturmalarda şuana kadar 131 şüpheli tutuklandı.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında Grand Isias Otelin enkazında bilirkişi heyeti tarafından yapılan incelemelerde, yapının betonarme sistemiyle inşa edildiği, kolonlarında ve kirişlerinde nervürlü donatı kullanıldığı, ancak boyuna ve enine donatılarda mesafenin yönetmeliklerin sınır değerlerini aştığına dikkat çekildi.

Ön incelemede, kirişin donatılarının az olduğu ve 35 santimetre arayla etriye atıldığı belirlendi. Ayrıca, enkazda bulunan yapıya ait döşemelerin asmolen sistemiyle inşa edildiği ancak tali kirişlerinin yetersiz olduğu ve bodrum katın üst döşemesinde de tali kirişlerin bulunmadığı tespit edildi.

BOZKURT İDDİALARI REDDETTİ
Enkaz üzerinde yapılan incelemelerde, taşınmazın donatılarının nervürlü olduğu ancak batısındaki yapılardan gelen taşıyıcı eleman parçalarının nervürsüz donatılı olduğu belirlendi. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında ifadesi alınan otelin sahibi Ahmet Bozkurt, 1995 yılında oteli kendisinin yaptığını belirtti.

Otelin eski iki binanın birleşiminden yapıldığı iddialarını yalanlayan Bozkurt, kendi yaptığı otel binasının tek olduğunu söyledi. Otelin müteahhidinin kendisi olduğunu söyleyen Bozkurt, yapı denetimini kimin yaptığını hatırlamadığını, kalıpçıyı, demirciyi, betoncuyu kendisinin ayarladığını kaydetti. Yıllardır oteli işlettiğini belirten Bozkurt, bu zamana kadar sadece 2018 yılında tadilat yaptığını, herhangi bir şekilde kolon kesmediğini, binanın temel statiğini bozacak bir işlem yapmadığını ifade etti.

Yapı denetiminden geçemeyip mühürlendiği iddialarının sorulması üzerine Bozkurt, otelin bugüne kadar hiçbir şekilde mühürlenmediğini, söz konusu bu iddiaların asılsız olduğunu kaydetti. 1995 yılında inşaat halindeyken ölümlü bir iş kazası nedeniyle inşaatı bir süre kendi inisiyatifi ile durdurduğunu ifade eden Bozkurt, otelde herhangi bir kaçak kat olmadığını söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi