İsias Otel ile ilgili ön rapor yayımlandı: Yapının çökmesinin nedeni depremin büyüklüğü değil yanlış tasarım ve/veya imalattır

Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Grand İsias Otel ön inceleme raporunu yayımladı.

HABER MERKEZİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Serhan Şensoy, Prof. Dr. Özgür Eren, Prof. Dr. Umut Türker, Doç. Dr. Eriş Uygar ve Doç. Dr. Mehmet C. Geneş’in, Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan ve Mağusa Türk Maarif Koleji kafilesine mezar olan enkazda yaptığı incelemeler sonucu oluşturduğu ön rapor yayımlandı.

DAÜ’nün raporunda, “bu yapının göçmesinin nedeni depremin büyüklüğü değil yanlış tasarım ve/veya imalattır. Öte yandan diğer şehirlerde elde edilen deprem kayıtları incelendiğinde yapılara çok büyük ivmelerin etki ettiğini görülmektedir. Örneğin Kahramanmaraş bölgesinde hem yatay hem de düşey yer ivmeleri oldukça yüksektir. Bu bölgelerde çok ciddi hasarların olması beklenebilir (hiç bir koşulda yapıların tamamen göçmesi yine de kabul edilemez). Ancak, tekrar vurgulamak gerekirse bu durum Adıyaman ve özellikle Grand Isias Otel için geçerli değildir” ifadeleri kullanıldı.

Ön rapor şöyle:

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi