New York Times, depremden etkilenen Suriyeli sığınmacıları yazdı: Hayatları ikinci, hatta üçüncü defa çöktü
Haberde, Türkiye'de sığınmacıların ilk başta "memnuniyetle karşılandığı" belirtilse de giderek daha fazla ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıkları ifade edildi; depremin sebep olduğu insani krizin bu gerilimleri daha da körüklediği vurgulandı.
New York Times, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde yaşayan Suriyeli sığınmacıların hikayesini haberleştirdi.
ABD merkezli gazete, bu insanların ilk önce Suriye’deki iç savaş nedeniyle memleketlerindeki evlerini, daha sonra ise deprem nedeniyle sığındıkları Türkiye’deki evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
Gazeteye konuşan Hind Qayduha isimli sığınmacı, depremden sonra henüz inşası bitmemiş bir oto yıkama yapısına yerleştiklerini ifade ederek, hâlâ göçük altında olan yakınları olduğunu vurguladı.
New York Times, “Suriyeliler için bu yaşananlar felaket içinde bir felaket. (…) Onlar evlerinin duvarlarının saniyeler içinde yıkılmasının ve insanların günlerce göçük altında kalmasının nasıl bir şey olduğunu biliyorlar. Ancak Türkiye’ye kaçan sığınmacılar, bu travmaları geride bıraktıklarını sanıyorlardı” yazdı.
Haberde, Türkiye’de sığınmacıların ilk başta “memnuniyetle karşılandığı” belirtilse de giderek daha fazla ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıkları ifade edildi; depremin sebep olduğu insani krizin bu gerilimleri daha da körüklediği vurgulandı.
Qayduha, “Şimdi de bizi ülkeden atabilecek Türkler tarafından tehdit ediliyoruz” dedi.
Depremden sonra Suriyeli sığınmacıların yağmacılıkla “temelsiz” olarak suçlandığını da belirten New York Times’a konuşan 62 yaşındaki Tulin Kuseyri isimli bir Türkiye vatandaşı, “Artık Antakya’da Suriyeli sığınmacı istemiyorum. Suriyelilere vergilerimizden para vereceklerine Türklere baksınlar” ifadelerini kullandı.
Arama-kurtarma çalışmalarıyla ilgili konuşan 30 yaşındaki Suriyeli Ezzal Deen, “Allah’a şükür Türkiye bizim aramızda ayrım yapmıyor; halk arasında bazı ayrımcılık olayları olsa bile” diye konuştu.
Qayduha, çadıra yerleşmek istediklerini, ancak Suriyeli oldukları için kendilerine çadır verilmeyeceğinden veya silahlı grupların saldırısına uğrayacaklarından korktuklarını ifade etti.
Kaynak: t24