Güneydeki seçimler hava araçlarıyla kontrol edilecek

Güneydeki başkanlık seçimleri için yurttaşlar sandık başında...

HABER MERKEZİ

“Kıbrıs Cumhuriyeti” Cumhurbaşkanını belirleyecek seçimler bu sabah başladı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 14 aday bulunuyor. Yarışın üç aday arasında geçmesi bekleniyor. AKEL ve Değişim Nesli tarafından desteklenen eski müzakereci, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği eski Daimi Üyesi Andreas Mavroyiannis; DİSİ’nin adayı Averof Neoftyou ve DİKO ile EDEK tarafından desteklenen DİSİ üyesi, eski Dışişleri Bakanı ve Hükümet Sözcüsü bağımsız aday Nikos Hristodulidis en güçlü adaylar olarak gösteriliyor. İlk turda hiçbir aday yarıdan fazla oyu almayı başaramazsa 12 Şubat’ta ikinci tura gidilecek. Kuzeyde yaşayan 200 Kıbrıslı Rum ve güneyde yaşayan 730 Kıbrıslı Türk de dahil olmak üzere 561 bin 33 seçmen oy kullanacak.

Sandıklar bu sabah 07.00’da açıldı ve öğlen 12.00-13.00 arasında 1 saatlik aranın ardından 18.00’da kapanacak. 12 yabancı ülkede 35 sandık da dahil olmak üzere toplam bin 148 sandık kuruldu.

Seçimler için yayınlanan sağlık protokolüne göre, koronavirüs testi pozitif çıkanların koruyucu maske takarak oy kullanabilecek. Ayrıca tüm seçmenlere maske takmaları yönünde tavsiye verildi.

Seçim Kurulu’nun, Cumhurbaşkanlığı seçiminin yasaya uygun bir şekilde yapılması için kontroller yaptığı belirtilidi. Seçim Kurulu başkanı Menelaos Vassiliou RİK’e yaptığı açıklamada sandıklarda oy kullanırken cep telefonu kullanmanın suç olduğunu ve bu kurala uymayanların altı ay hapis cezasına çarptırılabileceğini belirtti.

Polis basın sözcüsü Hristos Andreu ise RİK’e yaptığı açıklamada, 2 bin polis memurunun tüm sandıklarda görev yapacağını ayrıca siyasi partilerin ve Cumhurbaşkanlığı adaylarının ofislerinde motorlu devriyelerle güvenlik önlemleri alındığını söyledi.

İnsansız hava araçları aracılığıyla da kontroller gerçekleştirilecek. Oyların sayımı sırasında da tedbir alınacak, sandıkların Seçim Komiserliği ofislerine ulaşımı da havadan izlenecek.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi