Kabil mağazalarında hem Taliban baskısının, hem direnişin sembolleri: Yüzü örtülmüş cansız mankenler

2021'in Ağustos ayında Afganistan'da kontrolü sağlamasından bu yana kadınları kamusal alandan silmek için birçok adım atan Taliban yönetimi, mağazalardaki cansız kadın mankenleri bile hedef almaya devam ediyor.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP), Afganistan’ın başkenti Kabil’deki birçok mağazadaki mankenlerin kafa kısmına poşet sarıldığını ve yüzlerinin örtüyle örtüldüğünü ifade etti.

AP, kafasına poşet geçirilmiş mankenler Taliban’ın baskısının bir sembolü olarak görülse de, aynı zamanda mağaza sahiplerinin radikal İslamcı yönetime gösterdiği direnişin sembolü olduğunu belirtti.

Ağustos 2021’de yönetimi ele geçirdikten kısa süre sonra Taliban’ın ‘Ahlak Bakanlığı’, tüm mankenlerin vitrinlerden çıkarılması veya kafa kısmının koparılmasını emretmişti.

Ajansın haberine göre bazı mağaza satıcıları bu emre uysa da, bazıları tepki gösterdi.

Bazı mağaza sahipleri “Eğer bu yapılırsa sattıkları kıyafetleri düzgün sergileyemeyecekleri veya pahalı mankenlere zarar vereceklerini” söyleyince Taliban sadece yüz kısmını örtmenin yeterli olacağı şeklinde kararı değiştirdi.

Bazı mağazalarda erkek mankenlerin de kafasının kapalı olduğu görüldü.

AP’ye konuşan Rahima isimli bir Afgan kadın, “Mankenlere baktığımda onlar da bizim gibi yakalanmış ve tuzağa düşmüş gibi hissediyorum. Korkuyorum” dedi

Rahima, “Sanki camların arkasındaki benmişim gibi hissediyorum; tüm hakları elinden alınmış Afgan bir kadın” diye devam etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi