Erhürman: Meclis kürsüsünden yalan söyleyecek kadar kendinizden mi geçtiniz?

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Din İşleri Başkanı ile ilgili soruşturma açtınız mı açmadınız mı? Açmadıysanız yalan mı söylediniz? Meclis kürsüsünden doğrudan doğruya yalan söyleyecek kadar kendinizden mi geçtiniz?” diye sordu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman Cumhuriyet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, “Çok konuşuluyor, boş konuşuluyor” ifadelerini kullandı. Din İşleri Başkanıyla ilgili soruşturma olup olmadığını soran Erhürman, “Din İşleri Başkanı ile ilgili soruşturma açtınız mı açmadınız mı? Açmadıysanız yalan mı söylediniz? Meclis kürsüsünden doğrudan doğruya yalan söyleyecek kadar kendinizden mi geçtiniz?” diye sordu. Tufan Erhürman, “Kıbrıs Türk halkının kendi kaynaklarını yönetmesi meselesi, özne olma meselesidir” diye konuştu.

ERHÜRMAN: SORUŞTURMA AÇTINIZ MI AÇMADINIZ MI?
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz’un geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında söylediği, “Din İşleri Başkanı ile ilgili soruşturma kararı yok” ifadelerini hatırlatan Erhürman, “Din İşleri Başkanı ile ilgili soruşturma açtınız mı açmadınız mı? Açmadıysanız yalan mı söylediniz? Meclis kürsüsünden doğrudan doğruya yalan söyleyecek kadar kendinizden mi geçtiniz? Böyle bir karar alınmadı diyor Sayın Dursun Oğuz. Yaşananların doğal sonucu görevden almadır. Neyi soruşturacaksınız? Soruşturma açıldı diyorsunuz, sonra diğer bakan soruşturma yok diyor. Bu yalan söylemektir, dalga geçmektir. Bununla ilgili çıkıp net cevap vereceksiniz” diye konuştu. “Meclis, sizin istediğiniz zaman yalan söyleyeceğiniz, bilgileri çarptıracağınız yer değildir” diyen Erhürman, ülkedeki elektrik sorunuyla ilgili de sorular yöneltti.

“KIBRIS TÜRK HALKININ KENDİ KAYNAKLARINI YÖNETMESİ MESELESİ, ÖZNE OLMA MESELESİDİR”
Erhürman, “Elektrikte söylenen enterkonnekte midir yoksa bir santralden bir kablo çekip oradan buraya elektrik satmak mıdır, bu netleşmiş değildir. Eğer bir santralden çekilecek olan kabloysa, bunun adı enterkonnekte değildir” dedi. Alım garantisi olup olmadığını da soran Erhürman, “Varsa koşulları nelerdir? Kaç yılda planlanması gerekiyor bu işin? Bunu da netleştirmeniz lazım çünkü KIB-TEK’e o kadar yılda ne yatırımı yapacaksınız? KIB-TEK orada duracağına göre zaten yatırımların yapılması lazım. Bu konudaki niyetinizi de ortaya koyacaksınız ki müjde midir değil midir bilelim. Bu yatırım maliyeti faturalarımıza yansıyacak mı? Bunu da söyleyeceksiniz” ifadelerini kullandı. Erhürman, Kıbrıs Türk halkının kendi kaynaklarını yönetme meselesinin, kendileri için ‘özne olmak’ meselesi olduğunun da altını çizdi.

“ALTI BOŞ KONUŞUYORLAR”
Türkiye’deki sağlık olanaklarından yararlanma konusuyla ilgili de soru soran Erhürman, bu konunun da netleştirilmesini istedi. “Hükümet yetkililerinin” altı boş konuştuğunu vurgulayan Erhürman, sosyal konut projesiyle ilgili de konuştu. Bu memlekette, kendi kaynaklarıyla ve yetişmiş insanlarıyla 40 yıl önce yüzlerce sosyal konut yapıldığını anımsatan Erhürman, “Şimdi siz o zamana göre daha fazla finansal kaynağı olan, mühendisi, mimarı olan Kıbrıs Türk halkı bu işi yapamaz, TOKİ gelsin yapsın ve bunu da müjde olarak mı veriyorsunuz? Kıbrıs Türk halkına hiçbir iş yapamazsınız demek mi istiyorsunuz?” diye sordu. 6 ay önce Ekonomik Örgütler Platformu ile imzalanan protokolü de hatırlatan Erhürman, geçiş noktalarında söz konusu protokolün ardından rahatlamalar olacağının iddia edildiğini ama üzerinden 6 ay geçmesine rağmen protokolün işlemediğini kaydetti. Erhürman, “Çıkacaksınız ve o protokolü ballandıra ballandıra anlattınız o protokolün neden işlemediğini anlatacaksınız. Olacak dediğiniz iş neden olmadı, bu halk bunları bilecek” dedi.

“TAKSİM SAHASINDA ANLAŞAMADIĞINIZ KONU NEDİR”
Akaryakıtta zam olmayacak denildiğini fakat zam yapıldığını ha vurgulayan Erhürman, “Ben şunu bilerek konuşurum. Bu memlekette akaryakıt fiyatları brent ve döviz üzerinden belirlenir. Fiyat İstikrar Fonu’nda küçük oynamalar dışında elinden bir şey gelmez. Neden zam yapılırken istasyonların bir kısmında akaryakıt bulunmaz meselesini ciddi bir yönetsel zafiyet olarak görürüm” dedi. Taksim sahasıyla ilgili de konuşan Erhürman, “Baştan anlaştığınız neydi ve ne oldu? Anlaşamadığınız konu nedir? Sonuç, geçiş noktasından Taksim Sahası’na iniş oldu. Bir geçişten izin verilecek. Neydi anlaştığınız nerede sorun çıktı?” diye sordu.

“CTP’NİN DURUŞU NETTİR”
İlaç eksikliği meselesinin de sürekli gündemde olduğunun altını çizen Erhürman, “Bunun sebebi nedir?” diye sordu. Söz konusu sorunun kötüye gittiğini belirten Erhürman, “Çocukların antibiyotiklerinde eksikliklerin göz ardı edilecek bir mesele değildir” diye konuştu. Naylon poşet meselesiyle ilgili de konuşan Erhürman, “Bizim hükümet dönemimizde, 25 kuruş yapmıştık ve kullanımda ciddi azalma yaşanmıştı” dedi. “Sizin hükümet döneminizde bu kural kaldırıldı şimdi bütün naylon poşetlerin kaldırımından bahsediyorsunuz” diyen Erhürman, takvimlendirme yapılmadığı taktirde, 9 fabrikanın duracağının söylendiğini kaydetti. CTP’nin söz konusu durum hakkındaki duruşunun net olduğunu vurgulayan Erhürman, “Avrupa Birliği mevzuatı çerçevesinde kaldırılması desteklediğimiz bir şeydir. Fakat bunun sonucu, üretimi kapatıp ithalata yönelmek olmamalıdır” dedi.

“VERİLEN BURSLAR ANLAMINI YİTİRİYOR”
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde bir şeyler olduğunu belirten Erhürman, “Buna gözlerinizi kapatmamanız gerekiyor. İşten durdurmaların, iş azlığı sebeplerine dayanıyor olmasından sıkıntı duyuyoruz. ODTÜ, İTÜ gibi marka üniversiteler, eğitim kalitesini yükseltir durumdadır” dedi. Asgari ücret konusunda son birkaç yıldır yaşananların ortada olduğuna vurgu yapan Tufan Erhürman, ocak ayında belirlenmiş asgari ücretin, yıl boyu kendini taşımasının mümkün olmadığını ifade etti. Erhürman, “Burslar meselesinde ocak ayında belirlenen asgari ücret, bütün seneyi o ücretle geçirmesi sonucunu doğuruyor. Tüzük gereği bu şekilde. Verilen burslar, anlamını yitirir duruma geliyor. Tüzüğü değiştirmenizi ve bunun takipçisi olacağımızı söylüyoruz. Gelin, dövize endeksleme politikasını burslarda uygulayalım” ifadelerini kullandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi