Danimarka’da geçen yıl burka ve peçe yasağına uymayan bir kişiye ceza kesildi

Danimarka'da 2018'den beri yürürlükte olan burka ve peçe yasağı kapsamında polis 2022 yılında sadece bir kişinin ceza aldığını açıkladı.

İskandinav ülkesinde neredeyse dört yıldır yürürlükte olan tartışmalı yasa, kamuya açık alanlarda yüzü örten fular ve peçe takan kişileri bin kron (134 euro) para cezasına çarptırıyor.

Kamuoyunda eleştiri alan yasanın yürürlüğe girdiği 2018’de 23 kişi para cezasına çarptırılmıştı. 2019 ve 2020’de bu sayı 20’nin üzerinde olurken 2021’de ikiye ve geçen yıl ise bire geriledi.

Sayının düşmesi ve bazı muhalefet partilerinin yasanın yürürlükten kaldırılması yönündeki talepleri ise şimdilik hükümetin gündeminde bulunmuyor.

Koalisyonun büyük ortağı sosyal demokratlar 2018’de muhalefette bulunmalarına rağmen yasa için mecliste kabul oyu kullanmıştı. Bu tavrın sürdüğünü ifade eden partinin göç ve entegrasyon sözcüsü Kasper Sand Kjaer haber ajansı Ritzau’ya yaptığı açıklamada, “Şu anda tavrımız yasayı koruma yönünde” dedi.

HANGİ AVRUPA ÜLKELERİNDE YASAK?
Danimarka’da Ağustos 2018’den beri yürürlükte bulunan burka ve nikap yasası Avrupa’da bir ilk değil.

Kamusal alanlarda burkayı yasaklayan ilk ülke olan Fransa’da 2004’te devlet okullarındaki öğrencilerin herhangi bir dinsel sembol taşıması yasaklanmıştı.

Kadınların kamusal alanda yüzlerini tamamen örtmesini yasaklayan yasa ise 11 Nisan 2011’de yürürlüğe girdi.

Söz konusu yasak tüm dinsel, etnik grupları ve ülkeye gelen turistleri de kapsıyor. Yasa, burka ve peçenin yanı sıra motosiklet kaskı ya da kar maskesinin de kamu binaları içinde kullanılmasını yasaklıyor. Fransa’da yüzünü tamamen kapatan kişilere 150 euroya kadar para cezası verilebiliyor.

Fransa’nın ardından Belçika da 2011’de kamusal alanlarda yüzün tamamen örtülmesini yasakladı. Yasağa uymayanlara 7 güne kadar hapis cezası ya da 1378 euro para cezası verilmesi öngörüldü.

AİHM: “YASA HAKLARI İHLAL ETMİYOR”
Belçika Anayasa Mahkemesi, bu yasağın insan hakları ihlali olduğunu belirten temyiz davasını reddederek burka ve nikab yasağının herhangi bir hakkı ihlal etmediğine hükmetti.

Daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Belçika Anayasa Mahkemesinin aldığı kararı onaylayarak burka yasağının bir insan hakkı ihlali olmadığına karar verdi.

İspanya ve İtalya’da yüzün tamamen kapatılmasına karşı ulusal bir yasak bulunmuyor. Fakat bazı bölgeler kamusal alanlarda kısıtlamalar getirebiliyor.

2013’te İsviçre’nin İtalyanca konuşulan Ticino kantonunda, yüzün örtülmesini yasaklayan bir yasa kabul edildi.

Almanya’da Eski Şansölye Angela Merkel, Aralık 2016’da kamusal alanda yüzü tamamen kapatan burkanın yasaklanması gerektiğini söylemişti. Merkel’in bu sözleri üzerine burkanın ulusal anlamda yasaklanması tartışılmaya başlandı.

Almanya’nın federal eyaletlerinde kamusal alanda burkanın yasaklanmasını içeren yerel bir yasa yapmanın önünde engel yok. Nitekim Almanya’nın 16 eyaletinde öğretmenlerin başörtüsü takması yasak. Hesse eyaletinde ise, bu yasak kamu çalışanlarını da kapsıyor.

Almanya’nın güneyindeki Bavarya bölgesinde, Şubat 2017’den itibaren tüm kamu binalarında, okullarda ve üniversitelerde burka gibi kıyafetlerle yüzün tamamen kapatılması yasak.

Avusturya’da Ocak 2017’de yüzü tamamen örten burka ve nikabın kullanılması yasaklandı. Avusturya’da mahkeme, okul gibi kamusal binalarda çalışan kişilerin başörtüsü ya da herhangi bir dinsel sembolü kullanması da yasak.

Bulgaristan’da da parlamento Ekim 2016’da, yüzünü kapatan kadınlara ceza kesilmesini ve yararlandıkları devlet yardımlarını kesmeyi öngören bir yasayı kabul etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }