Avrupa Parlamentosu, İran’da insan haklarını ihlal edenleri cezalandırmak için karar aldı

AP tarafından yapılan açıklamada, “İran makamları vatandaşlarına yönelik baskı kampanyalarına son vermeli" denildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri, Avrupa Birliği’nin (AB) İran Devrim Muhafızlarını terör örgütü olarak tanımlama ve insan hakları ihlallerine karışan kurum ve kişilere yaptırım uygulama talebini kabul eden bir kararı onayladı.

AP, İran’ın dini lideri Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Genel Başsavcı Muhammed Cafer Muntazeri de dahil olmak üzere insan hakları ihlali yapan ve protestoları bastırmaktan sorumlu olanlara yaptırım uygulanmasına karar verdi.

Kabul edilen kararda ayrıca, Devrim Muhafızları Ordusu’nun yanı sıra onunla bağlantılı tüm şirket ve vakıfların, Besic milis gücün ve Kudüs gücünün terör listesine alınması talep edildi.

Karar, Devrim Muhafızları Ordusu ile çeşitli sektörlerdeki şirketler topluluğu aracılığıyla doğrudan veya dolaylı olarak her türlü ekonomik veya mali faaliyetin yasaklanmasını gerektiriyor.

Reuters’a konuşan iki kaynak, AB’nin önümüzdeki Pazartesi günü İran’a yönelik yaptırımlarına 37 kişi ve kuruluşu ekleyeceğini söyledi.

AB diplomatı olan kaynak, “İran’a yönelik dördüncü yaptırım paketini Pazartesi günü kabul edeceğiz ve İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü ilan etmek için beşinci paket üzerinde çalışmaya başlamamız gerektiğine inanıyoruz.”

AP tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi;

“İran makamları vatandaşlarına yönelik baskı kampanyalarına son vermeli. Dini lider Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yaptırım listesine eklenmeli.”

İranlı Kürt Mahsa Amini’nin kıyafet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle alındığı gözaltında ölmesinin ardından Eylül ayında geniş çaplı hükümet karşıtı protestolar patlak verdi.

AP tarafından onaylanan kararda, İran rejiminin insan onurunu ve vatandaşlarının demokratik özlemlerini bariz bir şekilde hor görmesi ve Ukrayna savaşında Rusya’ya verdiği desteğin, AB’nin İran konusundaki pozisyonunda daha fazla ayarlama yapmasını gerektirdiği vurgulandı.

AP, İran’daki barışçıl göstericilerin idam edilmesini en sert ifadelerle kınadı ve İranlı yetkilileri halka yönelik baskıya son vermeye çağırdı.

İdam cezasına çarptırılan tüm protestocuların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunan AP, rejimin muhalefeti bastırmak ve temel haklarını kullandıkları için vatandaşları cezalandırmak için yasal prosedürleri ve idam cezasını bir silah olarak kullanmasını da kınadı.

Yüzlerce göstericinin öldürülmesinden sorumlu olanların hesap vermesi gerektiğini vurgulayan AP, Rusya’ya silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve karadan karaya füze tedarik etmeye devam etmesi halinde İran’a karşı kısıtlayıcı önlemlerin genişletileceği uyarısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, Yeşiller Partisi’nden Avrupa Parlamentosu milletvekili Fransız Yannick Jadot, “Molla rejiminin ideolojik ve baskıcı kolunu Avrupa terör örgütleri listesine eklemenin zamanı geldi. Böylece Avrupa, İranlı erkek ve kadınların özgürlükleri ve AB değerleri için verdikleri muhteşem mücadelenin zirvesine yükselecek” dedi.

Geçtiğimiz Pazartesi günü, Avrupa’nın her yerinden yaklaşık 12 bin kişi Strasbourg’daki AP önünde toplanarak, ABD’nin yaptığı gibi Devrim Muhafızları Ordusu’nun terör örgütleri listesine alınmasını talep etti.

Avrupa’nın eylemlerini sertleştirmesi, Tahran’ın Devrim Muhafızları’nın terör örgütü olarak tanımlanmasına ilişkin uyardığı bir zamanda gerçekleşti.

Reisi, kabine toplantısında yaptığı konuşmada AP’de alınan kararları eleştirerek şunları söyledi;

“Bu hamle, İran halkına darbe vurmak için başarısız sokak gösterileri çabalarının sonuçsuz kalması sonrası, İran milletini durdurmak hayaliyle çaresizlikten yapılmıştır. Bu eylem, uluslararası yasalara ve Birleşmiş Milletler tüzüğüne aykırıdır.”

İranlı parlamenterler de, AP’nin kararına benzer bir yasa çıkaracaklarını bildirdi.

Reuters’ın haberine göre, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyam, AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile yaptığı telefon görüşmesinde, AP milletvekillerinin duruşunun ‘uygunsuz’ olduğunu ve ‘duygusal’ bir yaklaşıma dayandığını söyledi.

Abdullahiyan ayrıca, “AP’nin bu örgütü terör listesine alma yönünde attığı adım, bir bakıma Avrupa’nın kendi ayağına sıktığı bir kurşundur” şeklinde bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı ayrıca, “Tehditlerin ve düşmanca eylemlerin dilini takip etmek yerine diplomasi dünyasında karşılıklı güvenliğe saygı duymak ve karşılıklı güveni artırmak gerekiyor” diyerek, İran’ın Devrim Muhafızları’nın terör örgütleri listesine alınmasına benzer bir misilleme adımı atacağını dile getirdi.

İran Genelkurmay Başkanlığı da, Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınmasının ‘güvenliği, huzuru ve barışı etkileyeceğini’ vurguladı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında, “Avrupa Parlamentosu’nun son eylemi, uluslararası kural ve düzenlemelerde emsali olmamasının yanı sıra bölgesel ve küresel güvenliği, huzuru ve barışı etkileyecektir. Avrupa Parlamentosu, bunun sonuçlarına dikkat etmelidir” denildi.

AP’yi ‘aciz’ ve kararını ‘gülünç’ olarak nitelendiren Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklaması şöyle devam etti;

“Silahlı kuvvetler ABD, İngiltere ve Siyonist oluşum tarafından desteklenen teröristlere karşı geri adım atmayacak. Yakın gelecekte düşman hükümet bir kez daha yanlış hesap yaptığını anlayacaktır.”

AP’nin onayladığı İran’a yönelik kararda şunlar yer aldı;

– 4 protestocunun idamı en sert şekilde kınandı.

– İdam planlarının derhal ve koşulsuz olarak durdurulması talep edildi.

– Protestolarda gözaltına alınanlar ve idam cezasına çarptırılanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

– Azınlıklar da dahil olmak üzere İranlı gençlerle dayanışma içinde olunması talep edildi.

– Göstericileri bastırmak için yaygın, acımasız ve kasıtlı güç kullanımı kınandı.

– İran rejimine uluslararası bir soruşturmaya izin vermesi çağrısında bulunuldu.

– Uluslararası topluma, göstericilerin infazını durdurmak için yetkililere baskı yapma çağrısı yapıldı.

– 80’den fazla medya çalışanının gözaltına alınması nedeniyle duyulan endişe ifade edildi.

– İran makamlarına, tutuklu olan tüm AB vatandaşlarının derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

– Dini lider Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de dahil olmak üzere insan haklarını ihlal edenlere verilen cezaların genişletileceği ifade edildi.

-İngiltere’de Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınmasına yönelik hazırlıklar memnuniyetle karşılandı.

– Devrim Muhafızları, Besic milisleri ve Kudüs Gücü’nün terör listesine eklenmesini talep edildi.

– Devrim Muhafızları’nın ticari faaliyetler dahil tüm faaliyetleri yasaklandı.

– Devrim Muhafızları’nin Kürdistan bölgesine saldırısı kınandı.

– İran halkının demokratik özlemleri için somut desteği güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

– İran makamlarına, Avrupa büyükelçiliklerinden bağımsız gözlemcilere izin verme çağrısı yapıldı.

– İranlıların ücretsiz internete erişmesinin sağlanması talep edildi.

– İran’ın Rusya’ya sağladığı SİHA ve füzeler ışığında kısıtlayıcı önlemlerin genişletileceği ifade edildi.

Kaynak: Şarku’l Avsat

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi