İsveç Başbakanı, Stockholm’deki Erdoğan karşıtı eylemi kınadı: NATO’ya üyelik başvurumuzu sabote etmek istiyorlar

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson başkent Stockholm'de gerçekleştirilen bir eylemde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kuklasının bir binanın önündeki direğe ayaklarından asılmasını ve bu anın görüntüsününün sosyal medyada paylaşılmasını kınadı.

Ulf Kristersson, TV4 televizyonuna yaptığı açıklamada, “Demokratik seçimle göreve gelmiş bir yabancı liderle bu şekilde alay edilmesi çok ciddi bir gelişmedir” dedi.

Kristersson bu eylemle, İsveç’in NATO üyeliği için yaptığı başvurunun sabote edilmek istendiğini söyledi.

İsveç Başbakanı, bu tip eylemlerin, ülkesinin güvenliği için de tehlike teşkil ettiğini belirtti.

Kristersson ayrıca geçmişte ülkesinin önde gelen iki siyasetçisinin suikast sonucu hayatını kaybettiklerini hatırlattı.

1986’da İsveç Başbakanı Olof Palme silahlı, 2003’te de İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh bıçaklı saldırılarda hayatını kaybetmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, “İsveç’te PKK/YPG’nin başka bir propagandasını gördük. Aslında bu hem ırkçı hem nefret suçu içeren bir eylemdir” dedi.

“İsveç’in ırkçı ve nefret suçu içeren eylemle mücadele etmesi gerekiyor” diye konuşan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu eylem şehrin merkezinde belediyede hemen herkesin gözü önünde gerçekleşti. İsveç’in sorumluluğu var, sorumluluktan sadece kınayarak kaçamazlar.”

Çavuşoğlu yaptığı açıklamada da, “İsveç’in hem FETÖ hem PKK/YPG ile mücadele sözü var. Yeni hükümetten olumlu adımlar gördük, açıklamalarda olumlu ama eylemde görmemiz lazım. Yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor” demişti.

Stockholm’de yaşananlar sonrası İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveç Parlamentosu Başkanı Andreas Norlen’in 17 Ocak’ta yapacağı ziyareti iptal etti.

Şentop, Norlen ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Yaşanan olay kamuoyunda da büyük bir infiale neden olmuştur. Bu eylemin faillerinin tespit edilerek gerekenin yapılmasını ve bu tür olayların engellenmesine yönelik somut adımların atılmasını acilen bekliyoruz” dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, “yüzsüzce” dediği eylemi kınarken Türkiye ile ilişkilerin önemli olduğunu söyledi.
Bugün bir açıklama yayınlayan Billstrom, “Türkiye’nin gösterdiği tepkiyi anlıyoruz fakat ziyaretin iptal edilmesinden üzüntü duyuyoruz” dedi.

Kaynak: BBC Türkçe
Foto: Milliyet

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi