Brezilya’da Bolsonaro destekçilerinin kurumlara baskınına dünyadan tepkiler: “Demokrasiye yönelik saldırı”

Brezilya’nın başkenti Brazilya’da eski popülist eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Kongre, devlet başkanlığı ve Yüksek Mahkeme binalarına yaptığı baskına dünyadan tepkiler geldi.

Brezilya’da Bolsonaro destekçilerinin ülkenin yasama organına ev sahiplipi yapan Kongre, devlet başkanlığı ve Yüksek Mahkeme binalarına yaptığı baskın, 30 Ekim’deki seçimi kazanan solcu lider Luiz Inácio Lula da Silva’nın yemin ederek göreve başlamasından tam bir hafta sonra yaşandı.

ABD Başkanı Joe Biden, pazar akşamı Twitter’dan yaptığı açıklamada “demokrasiye yönelik bir saldırı” diyerek baskını kınadı. Biden, “ Brezilya’da demokrasiye ve barışçıl iktidar değişimine yönelik saldırıyı kınıyorum. Brezilya’nın demokratik kurumları bizim tam desteğimize sahiptir ve Brezilya halkının iradesi yok sayılamaz. Lula ile çalışmaya devam etmeyi bekliyorum” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Brezilya’daki baskına tepki gösterdi. Twitter’dan açıklama yapan Guterres şunları yazdı:

“Brezilya’nın demokratik kurumlarına yönelik saldırıyı kınıyorum. Brezilya halkının iradesine ve ülkenin kurumlarına saygı gösterilmelidir. Böyle olacağına eminim. Brezilya büyük bir demokratik ülkedir”

ABD’de Demokrat Kongre üyeleri Alexandria Ocasio-Cortez ve Joaquin Castro, Florida’da bulunan Bolsonaro’nun ABD’den sınır dışı edilmesini istedi.

Brezilya’da meydana gelen Kongre saldırısı, akıllara ABD’de bir başka popülist liderin seçim kaybetmesinin ardından yaşanan 6 Ocak 2021 Kongre baskınını getirdi. Donald Trump’ın destekçileri, liderlerinin Joe Biden’a kaybettiğine inanmayıp Washington’daki Kongre binasını basmıştı. Bolsonaro ve Trump, görev süreleri koyunca sıkça kıyaslandılar.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi