Guterres, iki lideri “bölücü söylem ve siyasi irade eksikliği” ile suçluyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri, Kıbrıslı iki lideri "bölücü söylem ve siyasi irade eksikliği" ile suçladı. Guterres iyi niyet misyonu raporunda, Kıbrıs sorununa çözüm umutlarının tehlikeli biçimde zayıfladığı uyarısında bulundu.

HABER MERKEZİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri, Kıbrıslı iki lideri “bölücü söylem ve siyasi irade eksikliği” ile suçladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, iyi niyet misyonu raporunda, Kıbrıs sorununa çözüm umutlarının tehlikeli biçimde zayıfladığı uyarısında bulundu.

Dialogos’ta yer alan habere göre dün resmi olmayan bir belge olarak açıklanan ve önümüzdeki günlerde resmi olarak açıklanması beklenen BM Genel Sekreteri’nin İyi Niyet Misyonuna ilişkin rapor yayımlandı. Rum tarafı raporu olumsuz karşıladı.

Raporda, “Kıbrıs’ta sürdürülebilir barış ancak sağlam bir uzlaşıya dayanabilir. İki toplum ayrı kaldığı ve diğeriyle ilgili anlayışlarını ifade etmek için bölücü anlatılara güvendiği sürece, böyle bir uzlaşmanın sağlanması son derece zor olacaktır” ifadeleri yer aldı.

Raporda yaratılan durumdan Anastasiadis ve Tatar’a eşit sorumluluk yüklendi. Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yeşil hattaki çitler için, “karşıt güçler arasında güvenlik bariyeri olarak kalması gereken bölgeleri fiilen işgal ederek statükoyu etkileyen” kaçak yapılaşmalardan söz edildi.

Ayrıca, Guterres raporunda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 300 kişilik bir kuvvet oluşturması konusunda sert uyarıda bulunarak, uçuşa yasak bölge içindeki devriyelerin önemli bir ihlal olarak değerlendirileceğini belirtti.

BM Genel Sekreteri, özel temsilcinin liderlerin temsilcileriyle temaslarına atıfta bulunarak, bazı ilerlemeler kaydettiklerini de belirtti. Ancak, “raporlama döneminin ikinci yarısında zorlu siyasi ortamın iş birliğini etkilemeye ve bazı teknik komitelerin faaliyetlerinde aksamalar yaratmaya başladığı” notunu düştü. “İki tarafın siyasi liderliği arasındaki güvensizlik, genellikle düşük seviyeli yerel olayların hızla siyasi olarak tırmanmasına yol açıyor, bu da bazı popüler medya kuruluşları tarafından büyütülüyor ve bölücü retoriği daha da artırıyor” denildi.

“ATEŞKES HATLARININ ASKERİLEŞTİRİLMESİ”
Rapor, “ateşkes hatlarının tehlikeli bir şekilde militarize edilmesinden ve bu durumun tel örgünün gelişmesiyle birlikte ‘sert sınır’ algısını güçlendirmesinden” söz ediyor. Bu durumda da sorumluluğu her iki tarafa da yüklüyor, çünkü tel örgüye ek olarak Ulusal Muhafızların “izinsiz” çalışmasına ve Kıbrıs Türk kuvvetlerinin sık sık ihlallerine atıfta bulunuluyor. Ayrıca, “her iki tarafın da zaman zaman Güvenlik Konseyi tarafından yetkilendirilen misyonun yetkisine meydan okumaya devam ettiği” belirtiliyor.

“MARAŞ’TAKİ DURUMDAN TÜRKİYE SORUMLUDUR”
Raporda “Maraş’taki durumdan Türkiye hükümetinin sorumlu olduğu” da belirtiliyor. Ayrıca kuzeydeki topraklarda yer alan kiliselerde ayinlerin engellediğinden şikayet ediliyor.

Bugün Kıbrıs

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi