Almanya, İran için ihracat ve yatırım garantilerini resmen askıya aldı

Almanya hükümeti, İran'da devam eden protestolara yapılan sert müdahale nedeniyle bu ülke için verilen ihracat ve yatırım garantilerini resmen askıya aldığını açıkladı.

İran’dan Mahsa Amini’nin polis gözaltısı sonrası hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken, Tahran’ı hedef alan yaptırımlar da her geçen gün genişliyor.

İnsan hakları örgütleri, İran’da aylardır devam eden gösterilerde yüzlerce kişinin öldüğünü duyururken son yaptırım kararı Almanya’dan geldi.

Almanya Ekonomi Bakanlığı, bu ülkeyle iş yapanlara sağlanan ihracat kredisi ve yatırım garantilerini resmen askıya aldığını duyurdu. Açıklamada, ‘İran’daki ciddi durum’ nedeniyle enerji meseleleriyle ilgili diyalog da dahil olmak üzere diğer ‘ekonomik formatların’ da askıya alındığı belirtildi.

Alman şirketler, yaptıkları ihracat karşılığı ödeme alamayınca ihracat kredi garantisi güvencesinden yararlanıyordu. Yatırım garantileri ise iş insanlarına gittikleri ülkelerde politik risklere karşı güvence sağlıyor.

Almanya Ekonomi Bakanlığı, İran ile yapılan nükleer anlaşma sonrası 2016’da tekrar kullanılmaya başlanan bu ekonomik araçların birkaç proje için genişletildiğini ancak 2019’dan beri tamamen durduğunu kaydetti.

Alman hükümeti bu ekonomik araçların tamamen askıda olacağını ancak sadece insani amaçlı projelerde istisna uygulanabileceğini açıkladı.

MAHSA AMİNİ PROTESTOLARI
İran’dan Mahsa Amini’nin polis gözaltısı sonrası yaşamını yitirmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolar devam ediyor. İnsan hakları örgütleri, protestolara yapılan sert müdahalelerde yaşamlarını yitirenlerin sayısının 400’ü geçtiği kaydediyor.

Protestoların başlamasının ardından başta ABD olmak üzer Avrupa Birliği ve birçok ülke Tahran yönetimini hedef alan ek yaptırım kararları aldı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi