Katar’dan AP’deki rüşvet skandalıyla ilgili ‘enerji anlaşmaları tehlikeye girebilir’ mesajı

Katar'ın Avrupa Birliği misyonundan bir diplomat Avrupa Parlamentosu'nun (AP) geçen hafta ülkesini ilgilendiren tüm yasa çalışmalarını askıya alması ve Katarlı temsilcilerin parlamento binalarına girişini yasaklaması yönünde oy kullanmasını eleştirdi.

Katarlı diplomat pazar günü yayımladığı açıklamada “AP üyelerinin yanlış yönlendirildiğinin bir göstergesi” olarak değerlendirdiği karara “peşin hükümlü önyargıların” yol açtığını belirtti ve Katar hükümetiyle bağlantılı iddiaları kesin bir dille reddetti.

Açıklamada Katar’ın soruşturmada “özel olarak eleştirildiğine ve saldırıya uğradığına” dikkat çekilerek “Böylesine ayrımcı bir kısıtlama getirme kararı… bölgesel ve küresel güvenlik işbirliğinin yanı sıra küresel enerji ve güvenliği konusunda devam eden tartışmaları da olumsuz etkileyecektir.” denildi.

Belçika hükümetine de eleştiri getirilen açıklamada “gerçeklerin ortaya çıkarılması için Katar hükümetiyle temas kurma yönünde hiçbir çaba sarf etmemesinden derin hayal kırıklığı duyulduğu” ifade edildi.

ENERJİ İŞBİRLİĞİ, VİZE SERBESTİSİ VE HAVACILIK ANLAŞMASI TEHLİKEYE GİREBİLİR
AP’nin Katar’la ilişkileri iddialar doğrulanana ya da reddedilene kadar askıya alma kararı, vize serbestisiyle ilgili mevzuatı, AB-Katar havacılık anlaşmasını ve planlanan ziyaretleri etkiliyor.

Daha da ötesi, bu kararın Ukrayna’nın işgalinin ardından Avrupa ülkelerinin Rus doğal gazına olan bağımlılığını azaltma gayesiyle Katar’la ilişkileri güçlendirme arayışını zedelemesinden endişe ediliyor.

Almanya geçen ay Katar’la 15 yıllığına sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) satın alma konusunda anlaşma imzaladı. Almanya Başbakanı Scholz da dün ülkenin ilk LNG terminalinin açılışını yaptı. AB’nin geçen yılki LNG ithalatının dörtte biri Katar tarafından karşılanmıştı.

Avrupa Parlamentosu sözcüsü suçlamalarla ilgili yorum yapmayı reddederken, Belçika Adalet Bakanlığı ve Federal Savcılık sözcüleri yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. Katar ise Belçikalı makamlarca soruşturulan rüşvet olayıyla bağlantısı olduğu iddialarını daha önce de reddetmişti.

Bakanlık Çarşamba günü yaptığı açıklamada, istihbarat servisinin rüşvet skandalını ortaya çıkarmak için bir yıldan fazla bir süre diğer Avrupa ülkeleriyle yakın işbirliği içinde çalıştığını söylemişti.

Belçikalı yetkililer, Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar’ın karar alma mekanizmasını etkilemek amacıyla kendilerine nakit para ve hediyeler verdiği iddiasıyla Avrupa Parlamentosu ile bağlantılı dört kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi