İnsan Hakları Platformu’ndan “Maria Skoullou” açıklaması

"Kararı tehlikeli bulduğumuzu belirtir, Dışişleri Bakanlığının bu konudaki kararı ile ilgili gerekçesini ve dayandığı yasal mevzuat ve ilkeleri toplum ile açıkça paylaşmasını talep ederiz."

İnsan Hakları Platformu, Kormacit muhtar adaylığı gerekçesiz şekilde iptal edilen Maria Skoullou hakkında açıklama yaptı. Platform, yaşanan olayın demokratik ortamı bulandırdığını vurgulayarak, bu şaibeli kararı demokratik değerler ve azınlık hakları başta olmak üzere tüm seçim süreci ve sonrası için tehlikeli bulduğunu belirtti.

Açıklama şöyle:

“2022 Yerel seçimler kapsamında Kormacit’de yapılacak muhtarlık seçimi için medyaya yansıyan Maria Skoullou’nun adaylığının Dışişleri bakanlığı tarafından yasal bir gerekçeye dayanmaksızın reddedilmesi ülkedeki demokratik ortamı bulandırmıştır.

2005 yılında Maronitlerin yoğunlukta olduğu Kormacit köyü için Maronitlerin yerel yönetimlere katılıp kendi kendilerini ilgilendiren konularda daha aktif katılımı için bir açılım yapılmış ve seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Bu düzenlemeye Dışişleri Bakanlığı tarafından 2022 Yerel seçimleri sürecinde gölge düşürülmüş ve Maria Skoullou’nun muhtar adaylığı hiçbir gerekçe gösterilmeden, seçimlere çok az bir süre kala geri çevrilmiştir.

İnsan Hakları Platformu olarak bu şaibeli kararı demokratik değerler ve azınlık hakları başta olmak üzere tüm seçim süreci ve sonrası için tehlikeli bulduğumuzu ve Dışişleri Bakanlığının bu konudaki kararı ile ilgili gerekçesini ve dayandığı yasal mevzuat ve ilkeleri toplum ile açıkça paylaşmasını talep ederiz. Aksi halde bu kararın yasal düzenlemelerden değil kişisel çıkarlarla bağlantısı olduğu izlenimi tüm toplumda yerel seçimler öncesi bu kritik dönemde huzursuzluk ve şüphe yaratacığının altını çizeriz.”

Bugün Kıbrıs

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi