Cilt kanseri aşısında umut veren sonuç: Ölüm ve nüksetme riski yüzde 44 azaldı

"Çok heyecanlıyız, Merck'le yürüttüğümüz çalışmada çok hızlı bir şekilde 3. aşamaya geçiyoruz."

Biyoteknoloji firması Moderna ve ilaç devi Merck’ün ortak geliştirdiği kanser aşısından umut veren sonuçlar elde edildi.

Deneysel kanser aşısının, cilt kanserinin ameliyattan sonra nüks etme veya hastaların ölme riskini yüzde 44 oranında azalttığı açıklandı.

Moderna CEO’su Stephane Bancel, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Çok heyecanlıyız, Merck’le yürüttüğümüz çalışmada çok hızlı bir şekilde 3. aşamaya geçiyoruz” dedi.

Klinik deneylerde üçüncü aşama, geliştirilen ilacın onay için resmi makamlara sunulmasından önce son çalışmaların yapılması anlamına geliyor.

Bu aşamada ürün daha fazla insan üzerinde deneniyor.

Moderna, mRNA teknolojisini kullanan Spikevax aşısıyla adını duyurmuş ve 3 milyar dolardan fazla gelir elde etmişti.

Geliştirilen cilt kanseri aşısı da mRNA teknolojisine dayanıyor. Aşı, hastanın bağışıklık sistemini eğiterek, tümörün DNA’sındaki mutasyonları tanımasını ve bunlara yanıt vermesini sağlıyor.

157 hasta üzerinde yapılan son klinik çalışmada bu aşı, Merck’ün kanser hastaları için geliştirdiği Keytruda adlı bir ilaçla karıştırıldı.

Merck’ün en çok satan ürünü olan Keytruda, bağışıklık sistemini tümör hücrelerini tespit etmesi ve bunlarla mücadele etmesi için hazırlıyor. Yasal düzenleyiciler, çeşitli kanser türlerinin tedavisi için bu ilacı onaylamıştı.

Klinik deneyde bir grup hasta yalnızca Keytruda alırken, diğer grupta aşı ve Keytruda’nın karışımı kullanıldı.

Araştırmacılar, aşıyı ve Keytruda karışımını alan hasta grubunda ölüm veya kanserin geri dönme riskini yüzde 44 azaldığını tespit etti.

Şirketler üçüncü aşama klinik deneylerin ardından yaklaşımlarını diğer tümör tiplerine de uyarlamayı denemek istiyor.

Kaynak: Independent Türkçe, STAT, AP

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi