Orban: Macaristan, AB’nin Ukrayna’ya ortak yardım fonu planını veto etmeyi sürdürecek

AB Komisyonu, Rusya ile savaş halindeki Ukrayna'ya 2023 için 18 milyar Euro’luk yardım paketi teklif etmişti.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin (AB) 2023 yılında Ukrayna’ya yardım için 18 milyar Euro sağlamaya ilişkin planını veto etmeyi sürdüreceklerini açıkladı.

France 24’te yer alan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, devlet radyosuna yaptığı açıklamalarda Rusya’nın işgali altındaki Ukrayna’nın temel hizmetleri sürdürebilmesi için yardıma ihtiyacı olduğunu anladığını ancak AB’nin ortak borç paketi sunması planına karşı duracağını söyledi.

Orban, “Soru, Ukrayna’ya nasıl yardım edileceği. Bir teklif, AB üye ülkelerinin bütçelerini kullanarak birlikte yeni borçlar çıkarmamız ve bu parayı Ukrayna’ya vermek için kullanmamız yönünde. Biz bu teklife karşıyız çünkü Avrupa Birliği’nin işbirliği içinde üye ülkeler yerinde borçlu ülkeler topluluğu olmasını istemiyoruz” dedi.

Orban, AB’nin 27 üye ülkesinin Ukrayna’ya ikili anlaşmalarla kendi yardım bütçelerini çıkarmasını önerdi.

Orban, “Diğer planı kabul etmeyeceğiz, biz olmadan yürürlüğe giremez” dedi.

Orhan daha önce yaptığı bir açıklamada Macaristan’ın ikili anlaşma üzerinde Macaristan’a 60-70 milyar Macar Forinti sağlamaya hazır olduklarını söylemişti.

AB Komisyonu, 9 Kasım’da Rusya ile savaş halindeki Ukrayna’ya 2023 için 18 milyar Euro’luk yardım paketi teklif etmişti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Covid-19 salgınının ekonomik etkilerini hafifletmek için hazırlanan kurtarma programı kapsamında Macaristan’ın alması öngörülen 5,8 milyar Euro ve AB bütçesinden alması beklenen 7,5 milyar Euro’luk uyum fonlarının, ülkenin hukukun üstünlüğü alanında ilerleme sağlaması durumunda verilmesini teklif etmişti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi