Kuzey Kore, Güney Kore dizisi izleyen 3 lise öğrencisini idam etti

Ülkede daha önce K-pop müzik videolarını izleyip paylaşan 7 kişi de idam edilmişti.

Kuzey Kore’nin, Güney Kore yapımı dizileri izlediği ve dağıttığı için üç lise öğrencisini idam ettiği bildirildi.

Yahoo News’te yer alan habere göre; Kuzey Kore ile Çin arasındaki sınıra yakın olan Hyesan şehrinde yaşayan üç erkek lise öğrencisi, Güney Kore ve Amerikan yapımı dizileri izledikten sonra bu materyalleri arkadaşlarıyla paylaşırken yakalandılar. Yakalanan 3 lise öğrencisi, sorgularının ardından idam edildi.

Kuzey Kore’de, 2020 yılının Aralık ayında çıkarılan bir yasa ile, Güney Kore’de üretilen görsel-işitsel içeriklerinin izlenmesi ve dinlenmesi suç olarak kabul edilmiş, idam ile cezalandırılacağı duyurulmuştu.

Daha önce reşit olmayan kişiler yasaya uymadıkları için idam edilmezken, cezanın artık gençler için de geçerli olduğu görülüyor.

Kuzey Kore’de daha önce de Kim Jong-un’un “habis kanser” olarak tanımladığı K-pop (Güney Kore kökenli pop müzik türü) müzik videolarını izleyip paylaşan 7 kişi idam edilmişti.

Kuzey Kore vatandaşlarının hala Güney Kore içeriklerini takip ettikleri biliniyor. Unification Media Group tarafından yapılan bir ankete göre; ankete katılanların yüzde 96’sı Squid Game ve Crash Landing on You gibi hit K-dramaları (Güney Kore yapımı diziler) izlediklerini belirtti.

Kuzey Kore’de geçen yılın Aralık ayında, Kim Jong-un’un babası ve eski Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il’in 10. ölüm yıl dönümü sebebiyle tüm ülkede 11 günlüğüne gülmek ve içki içmek yasaklanmıştı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi