KKTC’yi tanımaya hazırlandığı iddia edilen Gambiya’yı tanıyalım

Gambiya Devlet Başkan Yardımcısı Badara Joof dün Ercan Havaalanından gelerek Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar ile görüştü. Gelişme Türkiye basınında KKTC'nin tanınma yolunda olduğu şeklinde yorumlandı. Peki kişi başına düşen milli gelirin 712 ABD doları olduğu Gambiya nasıl bir ülke?

HABER MERKEZİ

Gambiya Devlet Başkan Yardımcısı Badara Joof dün Ercan Havaalanından gelerek Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar ile görüştü. Ankara’da temaslarda bulunduktan sonra Joof’un Kıbrıs’ın kuzeyine gelişi Türkiye basınında, “Gambiya KKTC’yi tanımaya hazırlanıyor” şeklinde yorumladı. Tatar’ın kabulünde KKTC ve Gambiya bayrakları da yer aldı. İkili eğitim ve kültürel alanlarda işbirliğini genişletme konusunda anlaştı. Joof, Tatar’ın Gambiya’ya davet ederek, resmi protokolle karşılanacağını belirtti.

Peki Gambiya ile ilgili neler biliniyor?

Resmî adı ile Gambiya Cumhuriyeti, Batı Afrika’da bir ülke. Resmi dili İngilizce. 11 bin 295 km² yüzey alanı ile Afrika kıtasının anakara kısmında yer alan en küçük devleti konumunda. Gambiya’da kişi başına düşen gelir sadece 712 ABD Doları.

Ülke nüfusunun yüzde 90’ı İslam inancına göre yaşıyor. Hristiyan dinine mensup nüfusun oranı yüzde 9 dolaylarındayken geri kalan yüzde 1’lik bölüm yerel Afrika dinlerine inanıyor.

Wikipedia’da yer alan bilgilere göre darbelerle anılan Gambiya’da devlet başkanı Jammeh, Aralık 2015’te yaptığı açıklama ile ülkesinin bundan sonra İslam Devleti olduğunu duyurdu.

4 Ocak 2016 tarihinde Başkan Yahya Jammeh, işyerlerinde çalışan kadınların saçının açık olmasını yasaklayarak “kadınlar saçlarını toplamalı ve düzgünce örtmeli” ifadesinin yer aldığı bir kararname imzaladı.

Jammeh daha önce de kadınların iç çamaşırı ve dar kot pantolon giymelerine karşı savaş açmıştı.

Yeni devlet başkanı Adama Barrow ise, 2017’nin başında ülkenin adından “İslam” ifadesini kaldırdı.

Gambiya genç bir nüfusa sahip. 2021 tahmini verilerine göre yüzde 55,27’si 0-24 yaş aralığında. Ülkenin sadece yüzde 3,81’i 65 yaş ve üzerinde.

2003 verilerine göre ülke genelinde okuma yazma bilenlerin oranı yüzde 40 düzeyinde.

Ülkenin tek devlet üniversitesi olan Gambiya Üniversitesi 1998 kurulmuş ve 1999 yılında eğitim ve öğretim yılına başlamış.

BM’nin “En Az Gelişmiş Ülkeler” kategorisinde yer alan ülke, BM Kalkınma Programı (UNDP)’nın verilerine göre, 2019 yılı İnsani Kalkınma Endeksi sıralamasında 189 ülke arasından 174’üncü oldu.

TATAR-JOOF GÖRÜŞMESİ
Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar dün Gambiya Devlet Başkan Yardımcısı Badara Joof’u kabul etti.

Kabulde konuşan Joof, Tatar’a kendisini kabul etmesinden dolayı teşekkürlerini sundu ve Gambiya’daki eğitime yaptığı katkıdan dolayı KKTC’ye gelmeyi ısrarla istediğini söyledi.

Joof, ülkesine döndüğü zaman kendilerini kabulünden dolayı bir minnettarlık mektubu yazarak Tatar’a göndereceklerini söyledi ve Tatar’ı normal protokol ile karşılanmak üzere Gambiya’ya davet etti.

Joof, Gambiya Devlet Başkanı’nın Tatar’ı kabul etmekten memnuniyet duyacağını söyledi.

Sadece eğitim değil diğer birçok alanda KKTC ile Gambiya arasındaki iş birliğinin geliştirilebileceğini ifade eden Joof, buna yönelik bir anlaşma imzalamak istediklerini ancak öncesinde bir mutabakat belgesi hazırlayarak KKTC’li yetkililere göndermek ve bununla ilgili bir karşılık alma düşüncesinde olduklarını söyledi.

Bugün Kıbrıs

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi