Sinan Oğan: TC hükümetlerinin sıra gelen politikası sebebiyle KKTC tanınmadı

Bir dönem MHP'den milletvekili olan TÜRKSAM Başkanı Sinan Oğan, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana onun bağımsızlığını tanıyacak bir faaliyette bulunmadığı gibi bazı girişimlere de engel olmuştur" dedi.

Türkiye Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) Başkanı Sinan Oğan, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının tanınmasını istemiyor” dedi.

Oğan katıldığı bir televizyon programında Kıbrıs ile ilgili açıklamalarda bulundu. Oğan, “Ersin Tatar’ın seçilmesi yerinde bir karar oldu. Bundan sonraki süreçte tek bir seçeneğimiz var o da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıtma yönünde faaliyette bulunmak. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana onun bağımsızlığını tanıyacak bir faaliyette bulunmadığı gibi bazı girişimlere de engel olmuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Türkiye dışında kimsenin tanımamasının gerekçesi de budur. Yoksa Türkiye Cumhuriyeti Devleti gibi büyük bir devlet, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyacak dünyada üç-beş tane devlet bulurdu. Hatta Pakistan’ın böyle bir girişimi olduğu ve Türkiye’nin bunu istemediğini uzun bir süredir duyarız” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE HALA KKTC’NİN RUM KESİMİ İLE ORTAK BİR GELECEĞİ OLDUĞUNA İNANIYOR”
Türkiye’nin KKTC’nin bağımsızlığını neden istemediğini de açıklayan Oğan, “Türkiye hala Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Rum kesimi ile ortak bir geleceği olduğuna inanıyor. Bir taraftan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığını kabul ederken, diğer taraftan da Türkiye’nin desteği ile ilan edilen bağımsız bir devlet olarak yolunda ilerlemesini istemedi. Eğer istedi diyen varsa Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne çok büyük haksızlık eder. Türkiye Cumhuriyeti Devleti isteseydi dünyada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yi tanıyacak bir devlet bulurdu. Eğer şimdiye kadar bir ülke Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımadıysa bu şimdiye kadarki bütün Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin sıra gelen politikası sebebiyle. Bu politika Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak yolunda ilerlemesini istemiyor. Ancak bu politikanın artık sonuna gelindiğini düşünüyorum” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi