“Eğitim Bakanlığı’nı bu saçma, gerici, ataerkil ve yobaz zihniyetten vazgeçmeye davet ederim”

Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği tarafından hazırlanan "İlk Adet Bilgi Paketim", Eğitim Bakanlığı tarafından 'cinsel içerikli' bulundu. CTP Kadın Örgütü Başkanı Doğuş Derya, "Kadınların biyolojik olarak yaşadıkları bir süreci "cinsel" ya da UBP zihniyeti ile "müstehcen" gören bir zihniyet, Afganistan, Suudi Arabistan, İran gibi eril yobazlığın hüküm sürdüğü ülkelerde gördüğümüz bir durumdur" dedi.

HABER MERKEZİ

Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği (KISAD), devletin yapmadığı görevini yerine getirerek regl dönemine giren genç kadınlara doğru bilgi vermek ve ebeveynlerine rehberlik etmek amacıyla “İlk Adet Bilgi Paketim”i hazırladı ancak paket Eğitim Bakanlığı tarafından “cinsel içerikli” olduğu iddiasıyla reddedildi.

Özgür Gazete’nin bugün gündeme getirdiği konuyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyetçi Türk Partisi Kadın Örgütü Başkanı Doğuş Derya, “Regl dönemleri, cinsel değil, biyolojik bir süreçtir” dedi. Bu süreçle ilgili küçük yaşlardan itibaren yaşanan sancı, ateş, hormonal değişikliğe bağlı geçici depresyon gibi rutin sıkıntıların yanında, kadın bedenini doğrudan belirleyen ve ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan birçok kadın sağlığı sorununun kökeninde de regl süreci hakkında doğru bilgi sahibi olunmadığını belirtti.

Derya, bu süreçler ve sorunlar ile ilgili küçük yaşlardan itibaren bireylerin doğru bilgi sahibi olması, koruyucu-önleyici sağlık politikalarının temeli olmak yanında, kadın haklarının çok önemli bir parçası olan doğurganlık haklarının da gereği olduğunu vurguladı. “Bu konuda doğru bilgilerin öğrencilere ulaştırılması, başta Eğitim Bakanlığı olmak üzere devletin görevidir” diyen Derya, gayrimeşru hükümetin Eğitim Bakanlığı koltuğunda oturan Nazım Çavuşoğlu’nun ve ekibinin, TOCED Yasası’nın gereği olan Cinsiyet Odak Noktasını kurmamış olmamalarından daha vahim olan şeyin, en temel bilimsel bilgilerden bile haberdar olmadan regl sürecini “cinsel” bir konu olarak görüp sakıncalı ilan etmeleri olduğunu kaydetti.

Derya açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kadınların biyolojik olarak yaşadıkları bir süreci “cinsel” ya da UBP zihniyeti ile “müstehcen” gören bir zihniyet, Afganistan, Suudi Arabistan, İran gibi eril yobazlığın hüküm sürdüğü ülkelerde gördüğümüz bir durumdur. Bu zihniyet, kadın bedenini, biyolojik süreçler yaşayan bir insan bedeni olarak değil, “cinsel bir nesne” olarak gören çağ dışı bir zihniyettir. Kıbrıs’ın kuzeyinin bu zihniyetin tutsağı haline getirilmesine izin vermeyeceğimizi belirtirken, Eğitim Bakanlığı’nı bu saçma, gerici, ataerkil ve yobaz zihniyetten vazgeçmeye davet ederim.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi