İki toplumun gençleri kampta buluştu

Kıbrıs'tan 57 genç Pelendri’de kampta buluştu. İki günlük kampta gençler işsizlik, barış inşası, eşitlik ve seks eğitimi gibi konuları tartıştı. İki toplumlu işbirliğine yenilikçi yaklaşımlar arandı.

Empower projesi kapsamında 19 – 20 Kasım tarihlerinde Pelendri’de gençlik kampı düzenlendi. Mağusa ve tüm Kıbrıs’tan 57 genç Kıbrıslı, birbirlerini tanıma fırsatı bulup gençliğin yaşadığı ortak sorunlara dair endişelerini paylaşabilecekleri çeşitli atölye çalışmalarına katıldı.

Pelendri’de gerçekleşen atölye çalışmalarının birincisi, Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nin hazırladığı ırkçılık karşıtı oyun kartları ile başladı. Katılımcılar, bu metodoloji aracılığıyla insan hakları, barış ve ırkçılık gibi konularda fikirlerini paylaşıp önyargılarını sorgulama fırsatı buldular. İkinci oturum ise medya ve iletişim üzerine gerçekleşti. Bu atölye çalışması kapsamında, etkili bir kampanya oluşturabilmek için gerekenler ve sosyal medya araçlarının daha etkin kullanımı üzerine odaklanıldı. Genç işsizlik, barış inşası, eşitlik ve seks eğitimi tartışılan başlıca konular arasında yer aldı. Aynı zamanda, aktif bir vatandaş olabilmek için sosyal medya kanallarını etkili kullanabilmenin önemine dikkat çekildi.

Akşam yemeği sonrasında gerçekleştirilen film gecesi kapsamında ‘Smuggling Hendrix’ adlı filmin gösterimi yapıldı. Kıbrıs sorunundan kaynaklanan komplikasyonların yol açtığı garip ikilemlerin yaratıcı bir biçimde gösterildiği film, izleyenlerin tam beğenisini aldı ve film sonrasında tartışma ve fikir alışverişi gerçekleştirildi.

Pazar sabahı, Trodos dağlarının merkezinde keyifli bir sabaha uyanan katılımcılar, yeşil hattın diğer tarafında kalan katılımcılarla arkadaşlıklarını pekiştirme fırsatı buldu. Gençlik kampının son oturumunu ise aktif vatandaşlık ve barış inşasına inovatif yaklaşımlar adlı bir atölye çalışması yaparak tamamlandı. Katılımcıların, yeşil hattın her iki tarafında yaşanan ortak sorunları tartışıp çözüm önerileri geliştirdiği verimli bir çalışma gerçekleştirildi. Bu kapsamda tartışılan konulardan bazıları, sınır kapılarında otomasyon uygulaması, iş fırsatlarının yetersizliği, kültür ve iletişim köprüleri oluşturmak gibi konular oldu. Bunlara ek olarak, dikkat çeken bir başka nokta ise okullarda öğretilen tek taraflı tarih eğitimi ve bunun gözden geçirilmesi gerekliliği katılımcıların önemli birçoğunluğu tarafından ortak bir sorun olarak görüldü.

Atölye kapsamında önerilen çözüm ve işbirliği önerileri, proje kapsamında ‘İki-toplumlu işbirliğine yenilikçi yaklaşımlar’ adı altında bir kitapçık haline getirilip diğer sivil toplum örgütlerinin ve halkın kullanımına sunulacağı belirtildi.

Mağusa Gençlik Birliği Derneği Ali Furkan Çetiner tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu çalışmayla birlikte barış inşası faaliyetlerine daha elverişli bir ortam yaratılmasına katkıda bulunarak ortak geleceğimizin şekillenmesine ve vücud bulmasına bir adım daha yaklaşmayı amaçlıyoruz.

Yeni arkadaşlıkların kurulduğu ve Kıbrıs’ın yeni bir köşesini keşfettiğimiz bu verimli gençlik kampını kalbimizde umut ve barış duyguları ile tamamladık.

Empower projesi, Barış ve Dostluk Atletik Gençlik Kulübü, Famagusta Avenue Garage ve Mağusa Gençlik Birliği derneği tarafından yürütülmekte olup AEA ve Norveç Hibeleri aracılığıyla, İzlanda, Norveç ve Liechtenstein tarafından finanse edilen Active Citizens Fund Cyprus programı hibelerinden yararlanmaktadır.

Proje hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyenler, internet sayfamızı ziyaret edebilirler. www.empowercyfamagusta.com.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi