Anastasiadis: Brüksel altyapı oluşturulmasını desteklerse Kıbrıs AB’ye daha erken doğal gaz tedarik edebilir

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, Brüksel'in altyapı oluşturulmasını daha fazla desteklemesi durumunda, "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin Avrupa Birliği'ne çok daha erken doğal gaz tedarik edebileceğini vurguladı.

Anastasiadis bir Alman gazetesinde yayımlanan röportajında, Kıbrıs açıklarında çok büyük doğal gaz yatakları olduğuna dikkat çekti. Anastasiadis, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nin Rusya’dan gelen doğal gaza olan bağımlılığını kesme çabalarına katkıda bulunabileceğini sözlerine ekledi.

Ayrıca Brüksel’in Avrupa Birliği’ne doğal gaz verilmesi hedefiyle süreci hızlandırmak için Doğu Akdeniz bölgesinde faaliyet gösteren doğal gaz şirketlerini teşvik etmenin yollarını bulmasının mümkün olduğunu belirtti.

Anastasiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji programına değinerek, doğal gaz üretiminin 2027’de başlamasının beklendiğini söyledi. Resmi tahminlere göre, Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde sondaj faaliyetinin yürütüldüğü üç deniz bölgesinden biri olan “Afrodit” parselinin tek başına yılda 5 ila 10 milyar metreküp doğal gaz sağlayabileceğini kaydetti.

Anastasiadis, geçtiğimiz günlerde Berlin’e gerçekleştirdiği ziyarette verdiği röportajda, Ankara’nın tahrik dolu eylemlerinin, doğal gaz verilmeye başlamasının önünde önemli bir engel olduğunu ifade etti. Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında yasadışı deneme sondajı yaparak, uluslararası Deniz Hukukunu ihlal ettiğine bir kez daha vurgu yaptı.

Kaynak: RIK

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi