“Belediyeler kadınları koruyucu politikalar üretmeli”

Girne Düşünce Derneği Asbaşkanı Sadiye Ada, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle açıklama yaptı.

Girne Düşünce Derneği adına yapılan açıklamada, bu yıl 25 Kasım’ın ekonomik krizin derinleştiği, yoksulluğun derinleştikçe şiddeti de körüklediği koşullarda karşılandığı vurgulandı. Açıklamada, İran’da rejime karşı ayaklanan kadınların mücadelesine dikkat çekildi. Yerel seçimlerin yaklaştığı Kıbrıs’ın kuzeyi için şiddete uğramış kadınları korumak adına önleyici, caydırıcı, koruyucu, güçlendirici ve destekleyici politikalar ortaya konulması çağrısı yapıldı.

Açıklama şöyle:

“Bilindiği üzere 1999 yılında Birleşmiş Milletlerin 25 Kasım tarihini, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ olarak ilan etmiştir. Aradan yıllar geçmesine rağmen halen devam eden pandemi süreci etkisin de olduğu dünyada yaşanan savaşlar, global ekonomik krizin yanında muhafazakarlaşma gibi gibi önemli etkenlerden dolayı kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair pek de iyimser bir tablo söz konusu değildir.

Bu 25 Kasım’ı ekonomik krizin derinleştiği, yoksulluğun derinleştikçe şiddeti de körüklediği koşullarda karşıladık. Yoksulluk özellikle kadınların gündelik hayatında her zaman var olan bir gerçeklik olsa da bu yıl bunun çok daha yakıcı hissedildiği bir yıl oldu. Diğer taraftan İran’da rejime karşı kadınların büyük bir karşı koyuşu ve mücadelesi olduğuna tanıklık ediyoruz. Aynı zamanda dünyada sağcı otoriter rejimlerin yükseldiği, kadınların yaşamlarına çokça müdahalelerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Birçok bakımdan bu 25 Kasım’da Mahsa Amini’nin öldürülmesinden sonra dünya kadınlarını adeta ayaklandıran bir mücadele verilmektedir.

Adanın kuzeyinde yerel yönetim seçimleri gündemde yerini alırken bilinmelidir ki, kadınlar yerel politika ve hizmet alanlarına ilişkin gereksinimleri bulunmaktadır. Yerel yönetimler, şiddete uğramış kadınları korumak için belediyeler, “Önleyici/caydırıcı, koruyucu, güçlendirici/destekleyici” politikalar ortaya koymaları gerekmektedir.

25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma gününde kadına yönelik şiddetle ilgili gerek adanın devlet yapısında gerekse yerel yönetimlerde savaşla gelen ayrıştırıcı dış politikalarına, yoksullaşmaya, patriyarkaya, muhafazakarlığa inat mücadelemizi sürdürmeliyiz.”

Bugün Kıbrıs

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi