Pentagon: Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki hava saldırıları Amerikalı personelin güvenliğini tehdit etti

Pentagon'dan yapılan açıklamada, hava saldırıları sonucu bölgede gerginliğin artmasının, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle mücadelede yıllardır sağlanan ilerlemeyi de tehdit ettiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde düzenlediği hava saldırılarının, bölgede Amerikalı askeri personelin güvenliğini tehdit ettiğini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder yaptığı yazılı açıklamada, Suriye’deki son hava saldırılarının doğrudan tehdit ettiği Amerikalı personelin, IŞİD’in Suriye’de yenilgiye uğratılması ve 10 binden fazla IŞİD’li tutsağın kontrol altında tutulması için bölgede yerel ortaklarıyla birlikte çalıştığını kaydetti.

Ryder, “IŞİD’in yenilgiye uğratılması misyonuna odaklanılması ve bölgedeki personelin güvenliğinin sağlanması için gerilimin derhal azaltılması gerek” dedi.

Reuters haber ajansına göre, Ryder, ABD’nin Türkiye’nin “meşru güvenlik kaygılarının farkında olduğunu” eklese de, bu açıklama Washington’un Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki hava saldırılarına yönelik en güçlü kınama mesajı oldu.

ABD’nin Suriye’de yaklaşık 900 askeri bulunuyor.

Amerikan askerleri genellikle ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD’e karşı Suriye Demokratik Güçleri’yle (SDG) birlikte çalışıyor.

Türkiye ise SDG’nin omurgasını oluşturan Kürt Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) ve bağlı olduğu, Suriye’nin kuzeyinde geniş bir alanı yöneten Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD), “PKK’nın uzantısı” olarak görüyor ve “terör örgütü” olarak nitelendiriyor.

Kaynak: BBC

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi