Fransa’da yoksul öğrencilere ‘bir yemek, bir euro’

Fransa’da Yüksek Eğitimden Sorumlu Bakan Sylvie Retailleau, Noel’e kadar yoksul üniversite öğrencilerinin yemek için 1 euro ödeyeceğini duyurdu.

Fransa’da bir radyo kanalına konuşan Sylvie Retailleau, yaşanılan ekonomik sıkıntıların öğrencileri etkilemesini istemediklerini belirterek, burslu olmayan öğrencilerin de bundan yararlanması için çalışmaların başlatılacağı vaadinde bulundu.

Gelirle ilgili hiç bir kritere bakmadan öğrencilerin Noel’e kadar bu uygulamadan faydalanabileceğini kaydeden Fransız bakan, daha sonra öğrencilerin her birinin dosyası incelendikten sonra bu uygulamanın sürebileceği mesajını verdi.

Fransa’da üniversite öğrencileri için yurt ve kantinlerini Crous kurumunun, yemeklerde porsiyonları düşüreceği şikayetiyle ilgili olarak Sylvie Retailleau,”porsiyonlarda kesinti yapılmasının söz konusu olmadığı” konusunda güvence verdi.

Fransız bakan, “Derse aç karnına giden öğrencilerin olması söz konusu değil, Crous Genel Müdürü bu konuda çok net mesajlar gönderdi.” ifadeseni kullandı.

“Bir yemek bir Euro” uygulaması başlatıldıktan sonra devletin gerekli sübvansiyonu yapacağını kaydeden Fransız bakan, bunun devlete 2023 yılında 50 milyon Euro’ya mal olacağını aktardı.

Fransız bakan göreve geldikten sonra, öğrencilerin aldığı bursları artırırken, Crous yurtlarındaki kiraları dondurmuştu.

Bütün alınan önlemlerin yeterli olmadığı kaydeden Sylvie Retailleau, ülke genelinde ilgili kurumlarla öğrencilerin koşullarının iyileştirilmesi için istişarelerin süreceğini vaat etti.

Kaynak: AFP

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi