Başbakan Rishi Sunak: Derin ekonomik kriz içindeyiz, yapılan hataları düzelteceğim

Zor ekonomik kararların merhametle alınacağını söyleyen İngiltere'nin yeni başbakanı Sunak, "Güven, kazanılır. Ben de sizin güveninizi kazanacağım" dedi.

İktidardaki Muhafazakar Parti’nin yeni lideri seçilen Rishi Sunak, Kral 3. Charles tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi. Sunak böylece İngiltere’nin 57. başbakanı oldu.

42 yaşındaki Sunak, İngiltere’nin modern tarihindeki en genç başbakan. Ayrıca İngiltere’nin Asya kökenli ilk başbakanı.
Buckingham Sarayı’ndan ayrıldıktan sonra Başbakanlık Konutu önünde halka seslenen Sunak, görevdeki ilk gününde kabine üyelerini de belirledi.

Sunak, bir önceki kabinede yer alan Maliye Bakanı Jeremy Hunt, Dışişleri Bakanı James Cleverly ve Savunma Bakanı Ben Wallace gibi isimlerin kabinede tutmaya devam etti.

İş Dünyası’ndan Sorumlu Bakan Jacob Rees-Mogg, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Chloe Smith, Adalet Bakanı Brandon Lewis yeni hükümette olmayacak.

Sunak ayrıca Dominic Raab’ı başbakan yardımcısı olarak atadı.

Raab, Boris Johnson kabinesinde de aynı görevi yürütüyordu.

İş Dünyası’ndan Sorumlu Bakan Grant Shapps olarak açıklandı.

İçişleri Bakanı ise tekrar Suella Braverman oldu. Braverman’ın aynı görevden istifası, Liz Truss’ın istifasına giden yoldaki son büyük adım olmuştu.

“GÜVENINIZI KAZANACAĞIM”
Başbakanlık Konutu önündeki konuşmasına kendisinden önceki son iki başbakan Boris Johnson ve Liz Truss’a teşekkür ederek başlayan Sunak, İngiltere’nin derin bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu, selefi Liz Truss’ın da bazı hatalar yaptığını söyledi.

Bu hataları düzelteceği belirten Sunak, önceliğinin ekonomik istikrarın ve piyasalarda güveninin tesisini olduğunu vurguladı.

Zor ekonomik kararların merhametle alınacağını söyleyen Sunak, “Güven, kazanılır. Ben de sizin güveninizi kazanacağım” dedi.

Maliye Bakanı olduğu dönemde Covid salgını sırasında toplumu ve iş dünyasını korumak için her şeyi yaptığını kaydeden Sunak, partisine de birlik çağrısı yaptı.

İngiltere’nin yeni başbakanı konuşmasını, “Birlikte inanılmaz şeyler başarabiliriz” diyerek tamamladı.

BORİS JOHNSON’DAN DESTEK ÇAĞRISI
Sunak’ın konuşmasının ardından Boris Johnson, Twitter üzerinden kendisini tebrik etti. Johnson, Muhafazakar Parti’de herkesin Sunak’a tam destek vermesi gerektiğini söyledi.

İngiltere’de muhalefet partileri ise bir an önce erken seçime gidilmesi çağrısı yapıyor.

Liberal Demokrat Parti lideri Ed Davey, Sunak’ın konuşmasında genel seçim çağrısını reddetmesinin Muhafazakar Parti’nin halka güvenmediğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Davey, “Muhafazakar Parti ülkeyi kimin yöneteceğine karar verirken halkın söz hakkı görmezden gelindi. Bu nedenle halk öfkelenmekte haklı” dedi.

Eski başbakan Liz Truss ise görevdeki son konuşmasında İngiltere ekonomisinin daha hızlı büyümesi gerektiğini söyledi.
Truss, “Yeni hükümetin Ukrayna’ya desteği sürdürmesi önemli” dedi.

Kaynak: BBC Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi