Almanya Başbakanı Scholz: Ukrayna’nın yeniden inşası nesiller boyu sürecek

Scholz, Berlin'de düzenlenen Ukrayna'nın yeniden inşası konferansında yaptığı konuşmada, "Burada söz konusu olan şey yeni bir Marshall Planı oluşturmaktan başka bir şey değildir" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Moskova’nın Kiev’e karşı yürüttüğü savaşa rağmen Ukrayna’nın yeniden inşasının derhal başlaması gereken ve “nesiller boyu sürecek bir görev” olduğunu söyledi.

G7 dönem başkanlığını yürüten Scholz, Berlin’de düzenlenen Ukrayna’nın yeniden inşası konferansında yaptığı konuşmada, “Burada söz konusu olan şey yeni bir Marshall Planı oluşturmaktan başka bir şey değildir.” dedi.

Ukrayna’nın yeniden inşasının hemen başlatılması gereken ve kuşaklar boyu sürecek bir görev olduğunu belirten Scholz, uluslararası toplumla birlikte Ukrayna’yı desteklemeye kararlılıkla devam edeceklerini söyledi.

Alman şansölye Ukrayna’nın yeniden inşasının uzun zaman alsa da bunun aynı zamanda yol, köprü, okul, hastane ve ulaşım ağlarının modernize edilmesi için de bir fırsat sunduğunu söyledi.

Savaşın ne zaman sona ereceğini henüz bilmediklerini ifade eden Scholz, “Savaş bittiğinde de Ukrayna’nın güvenlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Ukrayna’nın yeniden inşası için küresel çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Von der Leyen, kaybedecek zaman olmadığını, Ukrayna’da yıkımın boyutunun büyük olduğunu belirterek hiçbir ülkenin Ukrayna’nın inşası konusunda işin üstesinden tek başına gelemeyeceğini, güçlü ortaklara ve kurumlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Berlin’deki konferansta herhangi bir siyasi karar alınması beklenmiyor.

Konferansa video konferans yöntemiyle katılan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de burada konuşma yaptı.

Uzmanların tavsiyeleri daha sonra yayımlanacak ve Ukrayna için kapsamlı bir yeniden yapılanma ve modernizasyon planına ilişkin gelecekteki kararlar için karar alıcılara yol gösterecek.

Dünya Bankası ise eylül ayında yaptığı bir açıklama ile işgal atlındaki Ukrayna’daki hasarın 350 milyar euro civarında olduğu tahmininde bulunmuştu.

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEINMEIER UKRAYNA’DA
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, sürpriz bir ziyaretle Ukrayna’ya gitti.
Steinmeier, trenle geldiği başkent Kiev’de basına yaptığı açıklamada, buraya Ukraynalılara desteğini göstermek amacıyla geldiğini belirtti.

“Ukraynalılara mesajım; ülkeye ekonomik, politik ve askeri yardımımızı sürdüreceğiz. Hava saldırılarının sürdüğü bir dönemde Ukraynalılarla olan dayanışmamızı sergilemek için Kiev’e geldim.” diyen ve Ukrayna’ya daha fazla hava savunma sistemleri sözünü veren Steinmeier, “Şu anda önemli olan, Ukraynalıları hava saldırılarından mümkün olduğunca korumaya yardımcı olmak.” dedi.

Steinmeier, Almanya’nın son aylarda Ukrayna’nın en büyük hava savunma ekipmanı tedarikçilerinden biri haline geldiğine dikkat çekti.

Alman lider, Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya gelecek.

Zelenskiy’nin, Alman belediyelerine Ukrayna’daki belediyelerle kısa sürede yeni ortaklıklar kurarak insanlara kış boyunca yardım etmeleri çağrısında bulunması bekleniyor.

Almanya Cumhurbaşkanı nisanda Polonya ve üç Baltık ülkesinin Cumhurbaşkanları ile Kiev’e gelmek istemiş, ancak “Batı’nın Rusya ile yakınlaşmasına geçmişte verdiği destekten duyulan rahatsızlık nedeniyle” Kiev bu isteği geri çevirmişti.

Bu durum, Almanya-Ukrayna ilişkilerinde geçici bir duraksamaya yol açmış, ancak daha sonra yapılan görüşmelerle sorunlar giderilmişti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi