YKP, Atina’da gerçekleşen Avrupalılar Forumu’na katıldı

6. Avrupalılar Forumu, Atina’da yüzlerce siyasi parti, sendika, emek örgütünün katılımıyla, “barış, sosyal ve iklim adaleti, küresel insan güvenliği için” başlığıyla gerçekleşti.

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP)’nin de gözlemci üye olduğu Avrupa Sol Partisi’nin (EL) öncülüğünde 6. Avrupalılar Forumu 21-23 Ekim tarihlerinde Atina’da gerçekleştirildi. YKP, Genel Sekreter Murat Kanatlı ile birlikte 2 kişilik heyetle toplantılara katıldı ve Foruma katılan çeşitli ülkelerden siyasi partilerle ve örgütleri çeşitli düzeyde görüşmeler yapıp, görüş alışverişinde bulundu.

YKP Basın Bürosunun haberine göre 6. Avrupalılar Forumu 21 Ekim’de saat 14.30’da açılış oturum ile başladı… İlk gün toplantı başlıkları ise, “Barışı Nasıl İnşa Edeceğiz”, “Sağlıkta Kamusal Sağlık Hizmetleri”, “Avrupalıların Temelleri: Savaş zamanlarında enerji sektörünün sosyo-ekolojik dönüşüm olanakları” oldu. Cuma günü ayrıca “Avrupa için yeni bir sosyal ve ekolojik pusula” başlıklı oturum ile çalışmalara devam edildi ve politik konferans ile sona erdi.

Konferansta Avrupa Sol Partisi Başkanı Heinz Bierbaum, Syriza Başkanı Alexis Tsipras, AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou, Fransa’dan Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Cephesi NUPES parlamento başkanı Aurélie Trouvé konuşma yaptı, Sinn Féin Başkanı Mary Lou McDonald ve İspanya Çalışma ve Sosyo Ekonomi Bakanı Yolanda Díaz Pérez de video mesajı gönderdi.

22 Ekim Cumartesi günü ayrı ayrı Feminist, Gençlik, Kültür ve Sendikacılar Asambleleri gerçekleşti… Cumartesi günü ayrıca “Konut hakkı: spekülasyon nasıl yenilir”, “Savaşın dönüşüne karşı, barış ve silahsızlanma için: yeni bir kolektif güvenlik”, “Sol mevcut enerji krizini nasıl ele alabilir”, “Enerji yoksulluğu ve gıda krizi: iklim hedefleri nasıl takip edilir”, “Avrupa’nın Geleceği: Demokratik mi, distopik mi?”, başlıklı oturumları da gerçekleşti.

23 Ekim, Pazar günü ise “Mevcut zorluklara yanıt olarak dayanışma” başlıklı oturum ile başladı ve sonuç bildirgesi ve eylem planlarının konuşulup, 7. Avrupalar Forumunun hazırlıklarının başlatılacağı Değerlendirme Oturumu ile Forum sona erdi.

Onaylanan sonuç bildirgesinde Kıbrıs’taki duruma da değinildi “Balkanlar ve Doğu Akdeniz’de barışın yanı sıra uluslararası hukuka ve bölgedeki tüm devletlerin egemenliğine ve egemenlik haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz. Türkiye liderliğinin Yunanistan ve Kıbrıs’a yönelik tırmandırmasını ve tehditlerini kınıyoruz. Kıbrıs’ın kuzeyinde mevcut işgalini kınıyor ve BM kararları temelinde kapsamlı bir çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler himayesinde iki toplumlu müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi