Devlet kayıt dışı işçi çalıştırıyor

Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu, hastane ve okullarda çalışan kayıt dışı işçilerin devlet işçisi olduklarını ancak kayıt dışı çalıştırıldıklarını söyledi.

Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu, Mayıs TV’de Meltem Sakin’in sunduğu Gazete Sohbetleri programına katılarak gündemi değerlendirdi.

Rahvancıoğlu, hastane ve okullarda çalışan kayıt dışı işçilerin devlet işçisi olduklarını ancak kayıt dışı çalıştırıldıklarını söyledi. Kayıt dışı işçilerin kaçak işçi olarak lanse edildiğini belirten Rahvancıoğlu, burada sıkıntının hukuktan, yasadan, yükümlülüklerinden kaçan işverenler olduğunu kaydetti.

Sosyal sigortaların sürekli borçlandırıldığını anlatan Rahvancıoğlu, hastane ve okullarda yüzlerce çalışanın yatırımlarının yapılmadığını, bunun da ciddi bir gelir kaybına sebebiyet verdiğini aktardı. Hastane, sağlık ocağı ve okul gibi yerlerde çalışanların her türlü hastalığa ve kazaya açık bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Rahvancıoğlu, “bu kurumlarda güvenceli ve sigortalı çalışmak elzemdir” dedi.

Devlet kurumlarında sigortasız kayıtsız çalıştırılmanın anayasaya da aykırı olduğunu belirten Rahvancıoğlu, “anayasada kamunun asıl ve sürekli işleri kamu görevlileri eliyle yürütür maddesinin yer alıyor, bu insanların kadrolu kamu işçisi olarak çalıştırılması gerekir” açıklamasını yaptı. Rahvancıoğlu, ana muhalefet partisinin sürekli olarak anayasanın delinmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdiğini, ancak bu rahatsızlığın sadece seçimle ilgili olduklarını anlattı. Ana muhalefet partisinin hiçbir zaman taşeron işçilerle ilgili açıklama yapmadığını hatırlatan Rahvancıoğlu, “zenginleri rahatsız etmeyecek anayasa ihlalleri onları da rahatsız etmiyor” dedi.

“Taşeron işçi çalıştırma 1990’lı yılların ortasından beri gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin uyguladığı bir pratiktir” diyen Rahvancıoğlu, bunun bir ur gibi bütün kamuya yayılmaya devam ettiğini belirtti. Rahvancıoğlu, “ya buna emekten yana bir set örer, karşı durur bütün kamu çalışanlarının kamu güvencesinde çalıştırılmasını sağlarız ya da hali hazırda kamuda güvenceli çalışmakta olan kesimlere de sirayet etmesini izleriz” ifadelerini kullandı.

Foto: Arşiv

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi