ABD ve Rusya Savunma Bakanları, mayıs ayından bu yana ilk kez telefonda görüştü

Washington, Moskova'ya "iletişim hatlarını açık tutma" çağrısı yaptı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun mayıs ayından bu yana ilk kez telefonda görüştüğü bildirildi. Rusya’nın Ukrayna’yı 24 Şubat’ta işgal etmeye başlamasından bu yana ABD ve Rusya arasında üst düzey temaslar çok nadir gerçekleşiyor.

Hem Moskova, hem de Washington cuma günü görüşmenin yapıldığını doğruladı. Bu iki savunma bakanı arasından 13 Mayıs’tan bu yana ilk, Ukrayna’nın işgalinin başlamasından bu yana ise yapılan ikinci telefon görüşmesi oldu.

Rusya Savunma Bakanlığı görüşme ile ilgili açıklamasında detay vermeden, “Ukrayna’daki durum dahil olmak üzere mevcut güvenlik konuları konuşuldu” ifadelerini kullandı.

Pentagon da görüşmede Ukrayna savaşının ele alındığını belirtirken, Austin’in Şoygu’ya “iletişim kanallarını açık tutma” çağrısı yaptığını aktardı.

İkili görüşme, Putin’in geçen haftalarda Rusya’nın Ukrayna’da nükleer silah kullanmasının ihtimal dışı olmadığının sinyallerini veren açıklamalar yapmasıyla birlikte gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleşti.

Moskova ve Washington arasındaki ilişkiler, Rus ordusunun 24 Şubat’ta tekrar Ukrayna’ya girmesiyle Soğuk Savaş’tan sonraki en kötü seviyeye geriledi. ABD, Ukrayna’nın en büyük destekçileri arasında yer alırken Moskova, Washington’ın Kiev’e sağladığı yardımlarla savaşı uzatmaya ve Rusya’yı zayıflatmaya çalıştığını savunuyor.

Kasım’da Endonezya ev sahipliğinde yapılan G20 zirvesinden önce ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le “yüz yüze görüşme yapmaya gerek olmadığını” belirtmişti. Biden yine geçen haftalarda Putin’le yüz yüze görüşme “niyeti olmadığını” ifade etmiş fakat müzakerelere kapıyı kapatmamıştı.

Kaynak: T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi