Güney Taksim Sahası’ndaki çalışmalardan rahatsız
KEİ Ofisi'nin imzalanan protokoller kapsamında Taksim Sahası'nın onarımına başlaması, güney ve kuzey arasında gerginliğe neden oldu.
Güney Taksim Sahası’ndaki çalışmalardan rahatsız
KEİ Ofisi'nin imzalanan protokoller kapsamında Taksim Sahası'nın onarımına başlaması, güney ve kuzey arasında gerginliğe neden oldu.
Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında imzalanan “Gençlik ve Spor alanında İş Birliği Protokolü” ve “2022 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması”, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği (KEİ) Ofisi KKTC spor tesislerinin altyapılarını güçlendirme çalışmaları kapsamında çalışmalara başlanan Taksim Sahası güney ile kuzey arasında gerginlik yarattı.
Güneyin Dışişleri Bakanlığının, Taksim sahasındaki çalışmalar konusunda Birleşmiş Milletlere (BM) mektup gönderdiği haber verildi.
Fileleftheros gazetesi “Çalışmaların Derhal Sonlandırılması- Taksim Stadı Konusunda Dışişleri Bakanlığından BM’ye Mektup” başlıklarıyla yer verdiği haberinde, güneyin Dışişleri Bakanlığının dün BM’ye gönderdiği mektupla, Ledra Palace bölgesinde, Lefkoşa ara bölge içerisinde yer alan Taksim sahasındaki çalışmalara derhal son verilmesini istediğini yazdı.
Dışişleri tarafından dün gönderilen mektubun, güneyin kuzey makamları tarafından Taksim sahasında yapılan faaliyetlere razı olmadığını kayda geçirdiğini belirten gazete, Dışişlerinin bu mektupla birlikte Birlemiş Milletleri; herhangi bir izin vermediği, konuyla ilgili herhangi bir anlaşma olmadığı, aynı zamanda kuzey makamlarının tek taraflı olarak yaptıkları çalışmalardan haberi olmadığı konusunda yazılı olarak da bilgilendirdiğini kaydetti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dimitris Dimitriyu’nun mektubun gönderilmesi konusunda dün Twitter’dan bir paylaşım yaptığını da yazan gazete, Dimitriyu’nun paylaşımında, Dışişleri Bakanlığının geçen perşembe günü BM’ye “ara bölge içerisinde bulunan Taksim sahasında yer alan çalışmaların derhal durdurulmasını talep ettiği bir mektup gönderdiğini ifade ettiğini” aktardı.
Gazete, Dışişleri Bakanlığının mektubunun, konuyu yorumlaması istenen ve açıklamasında “ara bölgenin statüsünün değişmediğini” söyleyen UNFICYP Basın Sözcüsü Alim Sıddık’ın açıklamasına yanıt teşkil ettiğini de öne sürdü.
Politis gazetesi ise “UNFICYP’le Olan Anlaşmazlık Gizlenmiyor” başlıklı haberinde, Rum kesimi ile UNFICYP’in, ara bölgede meydana gelen şeylerle ilgili farklı yaklaşımlara sahip olduklarının artık gizlenmediği yorumunda bulundu.
Alithia ise habere “Dışişlerinin Tepkisi- Taksim Sahasındaki Çalışmaların Derhal Sona Ermesini İstiyor” başlıklarıyla yer verdi.