6 Eylül’de görevi bırakan Johnson, tekrar Britanya Başbakanlığı’na aday olmaya hazırlanıyor

Britanya'da 6 Eylül'de tartışmalı geçen 3 yılın ardından başbakanlık görevini bırakan Boris Johnson, halefi Liz Truss'ın istifasıyla eski makamını bir aydan biraz daha uzun süren bir aranın ardından geri almayı hedefliyor.

İngiliz The Times gazetesinin haberine göre Muhafazakar Parti liderlik yarışına girmeyi planlayan Johnson, onlarca Muhafazakar Partili milletvekili, eski donör ve parti aktivistinin desteğini topladı. Eski başbakanın 2019’da kendisini Muhafazakar Parti’nin tepesine götüren süreçte birlikte çalıştığı ekibi de tekrar bir araya getirdiği bildirildi.

Johnson henüz Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlığa adaylığını resmen duyurmasa da Times’ın haberine göre yakın çevresine aday olacağını söyledi ve hazırlıklara başlanması için yardım istedi.

Dominik Cumhuriyeti’nde tatilde olan Johnson’ın bugün Londra’da olabileceği belirtildi.

Times’ın haberine göre şu anda 24’ten fazla Muhafazakar Parti milletvekili Johnson’ın liderliğini destekliyor. Johnson’ın ekibi ise bu sayının 40’ın üzerinde olduğunu iddia ediyor. Partinin en büyük finansal destekçilerinden birinin de Truss’ın istifasının ardından WhatsApp’ta “Boris’i destekle” diye bir grup kurduğu belirtildi.

Göreve gelmesinden sonra alınan tartışmalı mali politika kararlarıyla kendi partisi dahil olmak üzere birçok kesimin tepkisini çeken Britanya Başbakanı Liz Truss, 44 günün sonunda perşembe günü görevinden istifa etti.

Muhafazakar Parti, kısa süre içinde yeni bir lider seçecek ve bu isim başbakan olacak. Mevcut olarak yarışın favorisi olarak Rishi Sunak görülüyor.

Johnson’ı istifaya parti içinde yaşanan siyasi kriz, yakın çevresinden istifalar ve Covid yasakları dönemi yaşanan skandallar götürmüştü.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi