AVRUPA’DA YÜKSELEN AŞIRI SAĞ GÖÇMENLERİ DIŞLIYOR

Avrupa Parlamentosu’nun dünkü genel kurulunda konuşma yapan Niyazi Kızılyürek, Avrupa’da yükselen aşırı sağın özellikle Müslüman göçmenlere ve mültecilere karşı tavır aldığını vurguladı.

HABER MERKEZİ

GAZETECİLER STRAZBURG’TA
Avrupa Parlamentosu’nun oturumlarını takip etmek için davet edilen Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gazeteciler Avrupa halklarının sorunlarını dinledi. Dünkü oturumda Kıbrıslı parlamenter Niyazi Kızılyürek de konuşma yaptı. Kızılyürek konuşmasında liberal demokrasilerin başarısızlığı nedeniyle bugün Avrupa’da aşırı sağın yükselişte olduğunu vurguladı.

SAĞ VE AŞIRI SAĞ EL ELE
Kızılyürek konuşmasında son yıllarda imtiyazlı elitlerle geniş halk kesimleri arasındaki uçurumun daha da büyüdüğünü belirtti. Kızılyürek, “Aşırı sağ, AB’yi milli kimliklere karşı bir tehdit olarak gösteriyor. Maalesef milli kimlik, çok kültürlülük ve göçmenler gibi konularda ana-akım sağın söylemleri, aşırı sağın söylemleriyle benzeşiyor ve aşırı sağın retoriğini normalleştiriyor” dedi.

Kızılyürek konuşmasında şunları söyledi:

“Theodor Adorno daha 1967 yılında aşırı sağın yükselişinin liberal demokrasilerin başarısızlığıyla bağlantılı olduğunu saptamıştı. Liberal demokrasilerde yurttaşlara verilen sözlerin tutulmaması ve toplumların ihtiyaçlarının karşılanmaması durumunda aşırı sağ bir biçimde yükselişe geçer. Gerçek olan şudur ki, son yıllarda izlenen neo-liberal politikalar sonucunda imtiyazlı elitlerle geniş halk kesimleri arasındaki uçurum daha da büyümüştür. Aşırı sağ kitlelerin öfkesini ve hoşnutsuzluğunu kullanıyor ve siyasal düzene karşı hınç duygularını milliyetçiliği, yabancı düşmanlığını ve siyasal otoriterliği körüklüyor, aydınlanmanın değerlerine karşı çıkıyor. Dışlayıcı pür bir milli kimlikten söz ediyor ve göçmenlerle mültecilere karşı tavır alıyor. Özellikle de Müslümanlara… AB’yi milli kimliklere karşı bir tehdit olarak gösteriyor. Aşırı sağa göre Avrupa Birliği Avrupa halklarını milli kimliklerinden arındırıyor. Çok açıktır ki aşırı sağın yükselişi el ele gidiyor. Maalesef milli kimlik, çok kültürlülük ve göçmenler gibi konularda ana-akım sağın söylemleri, aşırı sağın söylemleriyle benzeşiyor ve aşırı sağın retoriğini normalleştiriyor.”

Bugün Kıbrıs

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi