NYT’de Türkiye-Yunanistan analizi: Erdoğan ve Miçotakis’in Prag’daki tartışmasında neler yaşandı?

Tartışmanın ardından yemekteki diğer kişilerin “hayrete düştüğü” ve “rahatsız olduğu” belirtildi.

The New York Times gazetesinde yer alan Türkiye-Yunanistan analizinde Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Prag’da yaşadığı tartışmanın detaylarına yer verildi.

The New York Times’da Steven Erlanger imzalı, “Seçimler Yaklaşırken Erdoğan Yunanistan’la Gerilimi Yeniden Artırıyor” başlıklı analizde, Avrupa Siyasi Topluluğu’nun Prag’da gerçekleşen toplantısının akşam yemeğinde yaşanan tartışmanın detayları aktarıldı.

Erlanger’in aktardığına göre, Prag’daki yemekte Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Avrupalı liderlere hitap ettiği konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan böldü ve iki lider arasında yüksek sesli şekilde tepki gösterdi.

Yemekte bulunan Avrupalı bir diplomat ve iki üst düzey Avrupalı yetkilinin aktardığına göre, Erdoğan, yemek yenen salondan ayrılmadan önce Miçotakis’i Doğu Ege’deki sorunların çözülmesi konusunda samimiyetsizlikle, Avrupa Birliği’ni de Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile taraf tutmakla suçladı.

Tartışmanın ardından yemekteki diğer kişilerin “hayrete düştüğü” ve “rahatsız olduğu” belirtildi.

ERDOĞAN TARTIŞMA İDDİASINA YANIT VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ekim’de cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladığı sırada Miçotakis’le tartıştığı iddialarına şu yanıtı vermişti:

“Bende böyle bir yüz görüyor musun? Bir defa protokol kaidelerini bilmeyen bir adam. Kendisinin orada konuşması, programda olmamasına rağmen ben ana konuşmacılardan bir tanesiydim, konuşmamı yaptım, masama geçtim, o da kimden nasıl izin aldı bilmiyorum oradan çıktı bana cevap yetiştirmeye kalktı. Onun cevabına ben cevap mı vereyim. Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı böyle bir seviyeye düşer mi? Sadece onun orada birkaç kelamını dinleyerek onunla yetindim. Doğru düzgün kimse de alkışlamadı.”

NYT’deki analiz için ismini vermeden değerlendirme yapan Türkiye’de uzmanlaşan bir diplomat “Erdoğan, iktidarda neredeyse 20 yılın ardınan ülke içindeki sallantıyı güçlendirmek için krize ihtiyaç duyuyor. Eğer kriz olmazsa, kendisi bir tane yaratabilir” dedi.

Kaynak: T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi