Töre’nin AP Başkanına gönderdiği mektup Meclis’i gerdi

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman'ın Meclis Başkanı Zorlu Töre'nin Meclis'ten bağımsız hareket etmesini eleştirmesi üzerine söz alan Töre, CTP sıralarına öfke kustu.

HABER MERKEZİ

Meclis Genel Kurulu’nun bugün yapılan birleşimi sırasında Meclis Başkanı Zorlu Töre’nin Meclis’ten bağımsız aldığı kararlar ve yaptığı uygulamalar sordulandı. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın kürsüden yaptığı konuşmada eleştirdiği Zorlu Töre daha sonra söz alarak CTP sıralarına öfke kustu. Töre, “Siz Dr. Küçük’e de karşısınız Atatürk’e de” demesiyle Genel Kurul Salonu’nda ortam gerildi ve toplantıya on dakika ara verildi.

ERHÜRMAN: TÖRE AYRI BİR BAŞBAKANLIK GİBİ DAVRANIYOR
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ilk sözü aldığı Meclis toplantısında, Zorlu Töre’nin Meclis Başkanlığı’na beş seferde seçildiğini anımsatarak, Meclis Başkanlığı’nın ayrı bir Başbakanlık olarak davrandığını söyledi. Meclis Başkanı Zorlu Töre’nin Divan Başkanlığı, Danışma Kurulu ve Parti gruplarının haberi olmadan 14 Eylül’de Avrupa Parlamentosu’na yazı yazmasının yanlış olduğunu vurguladı. Erhürman, “AP, sizin mektup arkadaşınız mı? Siz burayı temsil etmiyor musunuz? Burada bir kişinin bile haberi olmadan nasıl bizim adımıza AP Başkanına mektup yazabiliyorsunuz?” diye soran Erhürman, bu yazışmayla ilgili yanıt beklediklerini dile getirdi. 

TİKA’NIN HEDİYESİ MECLİS’İ GERDİ
Erhürman’dan sonra eleştirilere yanıt vermek adına söz alan Meclis Başkanı Zorlu Töre de, “Avrupa parlamentosu Başkanı’nın Güney Kıbrıs’ta yaptığı açıklamalar nedeniyle Dışişleri mektup gönderdi, Meclis Başkanı da bunu imzalar. Bu yıllardır yapılan bir uygulamadır” dedi.

Muhalefet sıralarından yükselen “haber verilmeliydi” eleştirilerine karşılık ise Töre, “Bu konuda Meclis yönetimi CTP guruna bilgilendirme yaptı. Mutat bir uygulamadır bu. Bana gelen bilgi budur. Dışişleri Bakanlığı’ndan gelmiş bir mektuptur bu. Gidin Anayasa Mahkemesi’ne!” ifadelerini kullandı.

Meclis bahçesine yapılacak heykellerle ilgili eleştirileri de yanıtlayan Töre, “Meclis bahçesinde Dr. Küçük ve Atatürk yapıları var ama bunlar çok yıprandı. Buraya yeni bir yapı oluşturulsun dedik ve buraya hem Dr. Küçük, Atatürk ve Denktaş yapısı yapılsın” dediklerini belirtti. Bunun üzerine muhalefet sıralarından sesler yine yükseldi ve “Meclis borçlarını ödeyemiyor, halkın parasını betona harcıyorsunuz” denildi.

Zorlu Töre ise bu eleştirilere verdiği yanıtta, “Beton değildir bu. Bunu Meclis bütçesinden çıkacak bir para ile yapmıyoruz. TİKA yapıyor. Avrupa Birliği’ne bir gidip gelme 200 bin TL’dir. Bu çok daha küçük bir yapıdır ayrıca bunu TİKA bize hediye ediyor. Ama siz Dr Küçük’e de Atatürk’e de Denktaş’a da karşısınız. Sizin yapınız budur” dedi.
Yapılan bu konuşma üzerine yerlerinden kalkan CTP’li vekiller ile UBP’liler arasında sözlü tartışma başladı. Toplantıda gerginliğin artması ile o sırada Meclis Başkanlığı koltuğunda oturan Oğuzhan Hasipoğlu toplantıya on dakika ara verdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi