Şi Cinping’in üçüncü dönemine seçilmesi beklenen Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresi başladı

ÇKP 20'inci Ulusal Kongresi, Pekin’de Devlet Başkanı Şi Cinping’in açılış konuşmasıyla başladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Komünist Partisi’nin Ulusal Kongresi’nin açılış konuşmasında Tayvan’ı gündeme getirdi. Şi, Tayvan’ı “tarih çarkı Pekin’in adanın kontrolünü ele alması yönünde dönüyor” sözleriyle uyardı.

Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20’inci Ulusal Kongresi, Pekin’de Devlet Başkanı Şi Cinping’in açılış konuşmasıyla başladı.

Çin Komünist Partisi’nin 20’inci Ulusal Kongresi’nde Şi’nin görevine üçüncü dönem devam etmesi kararının alınması bekleniyor.

Çin Devlet Başkanı, Ulusal Kongre’nin açılışında neredeyse iki saat süren bir konuşma yaptı.

Son beş yılda Çin’in küresel etkisini büyüttüğünü söyleyen Şi, Tayvan’daki anlaşmazlıkta “yabancı müdahaleye” karşı uyardı. Ülke ismi vermeyen Şi’nin ABD’yi kastettiği değerlendirildi.

Hong Kong’da yürürlüğe giren ulusal güvenlik yasasından övgüyle benzeyen Şi, bölgede “düzenin sağlandığını” söyledi.

Çin Devlet Başkanı konuşmasında ülkede 2020 yılında Covid salgınının ortaya çıkmasından bugüne kadar süren “sıfır Covid” politikasını savundu.

Devlet Başkanı Şi Cinping’in kongrede partinin genel sekreteri olarak 3. kez 5 yıllık bir dönem için daha seçilmesi bekleniyor. Şi’nin bu kongrenin ardından ÇKP ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mao Zedung’dan bu yana en güçlü lider olarak itibarını pekiştirmesi beklense de, diğer üst düzey pozisyonlarda kapsamlı değişiklikler olması bekleniyor.

Kaynak: T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi