İngiltere Başbakanı Truss, Maliye Bakanı Kwarteng’i görevden aldı, ekonomi stratejisinde değişikliğe gitti

İngiltere Başbakanı Liz Truss, Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'i görevden aldı, yerine eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ı atadı.

Truss ayrıca piyasalara güven vermek için hükümetinin ekonomi stratejisinde önemli bir değişikliğe gitti ve kurumlar vergisindeki artışın geçerli olmasına karar verdiğini söyledi. İngiltere hükümeti böylece 18 milyar sterlin daha vergi toplamayı hedefliyor.

Liz Truss dün düzenlediği basın toplantısında, İngiltere ekonomisini büyütmek istediğini, ülkenin potansiyelinin iyi kullanılamadığını söyledi.

“İnsanların iyi işler bulabileceği bir ülke; düşük vergili, yüksek oranda büyüyen bir ekonomi istiyorum” diyen Truss, mali disiplin konusunda piyasalara güven vermek istediklerini vurguladı.

Kwasi Kwarteng’in 23 Eylül’de açıkladığı, borçlarla fonlanacak 45 milyar dolarlık vergi kesintisi öngören ekonomi paketi piyasalarda kaos yaşanmış, İngiliz Sterlini Amerikan Doları karşısında 1,03’le tarihin en düşük seviyesine gerilemiş ve İngiltere Merkez Bankası piyasalara müdahale etmişti.

Kwarteng, tepkiler üzerine en yüksek gelir grubunun vergi dilimini yüzde 45’ten yüzde 40’a çekmekten vazgeçmişti.
Başbakan Truss, bugünkü basın toplantısında gazetecilerin, istifa edip etmeyeceğiyle ilgili soruları sonrası ise görevini sürdürmekte kararlı olduğunu vurguladı.

Truss, görevinin “ekonomide istikrarı temin etmek ve sürdürebilir bir büyüme sağlamak” olduğunu söyleyerek yanıt verdi.
Kwasi Kwarteng’i Maliye Bakanı olarak kaybetmekten “çok üzgün” olduğunu belirten Truss, Kwarteng için “harika bir dost” dedi.

Daha önce Başbakanlık’tan bir kaynak BBC’ye yaptığı açıklamada, Truss’ın, Kwarteng’in “mükemmel bir iş çıkardığını” düşündüğünü söylemişti.
Kwarteng, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, görevi bırakmadığını ve Başbakan Truss tarafından görevden alındığını doğruladı. Kwarteng bir mektup paylaşarak “kenara çekilmesinin istendiğini” söyledi.

Truss yeni Maliye Bakanı Hunt’ın “vizyonunu paylaştığını” vurgularken, onun bakanlık deneyimini övdü ve Hunt’un orta vadeli mali planını ay sonunda sunacağını açıkladı.

Truss basın toplantısında bütün bunlardan sonra neden başbakan olarak kalması gerektiği sorulduğunda ise “Söz verdiklerimin gerçekleştiğini görmeye kesinlikle kararlıyım. Yüksek oranda büyüme ve karşı karşıya olduğumuz fırtınadan çıkmak için daha müreffeh bir İngiltere” yanıtını verdi.

Jeremy Hunt, İngiltere’nin bu yıl dördüncü maliye bakanı olacak.

Hunt, Boris Johnson’ın istifası sonrası iktidardaki Muhafazakar Parti’de liderlik yarışına katılmış ancak daha sonra milletvekillerinden yeterli destek alamamıştı. Hunt, Truss’ın rakibi Rishi Sunak’a destek vermişti.

KWARTENG 38 GÜN GÖREVDE KALABİLDİ
Kwarteng, 38 günlük görev süresiyle İngiltere’nin tarihinde en kısa süre görev yapan ikinci maliye bakanı oldu.
1970’te İngiltere Maliye Bakanı Iain Macleod, göreve başlamasından 30 gün sonra geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti.

İngiltere’de maliye bakanı 2019’dan bu yana dört kez değişti.
Kwarteng’den önceki maliye bakanlarından Nadhim Zahawi 62, Sajid Javid ise 204 gün görev yapmıştı.

Rishi Sunak ise istifası sonrası iktidardaki Muhafazakar Parti’de genel başkan adayı olmuş ve partinin milletvekillerinden en fazla destek alan isim olmuş ancak partinin üyeleri bu göreve Liz Truss’u seçmişti.

‘TRUSS’IN SİYASI RUH İKİZİ’
Kwasi Kwarteng, 2016’daki Brexit referandumu öncesi, İngiltere’den Avrupa Birliği’nden ayrılmasını destekleyenler arasındaydı.
Kwarteng, eski Başbakan Boris Johnson’ın kurduğu hükümette İş Dünyasından Sorumlu Devlet Bakanıydı. Bu göreve getirilmesi, partideki liderlik yarışında Johnson’ı desteklemesinin bir ödülü olarak yorumlanmıştı.

Kwarteng, Johnson’ın istifası sonrası Muhafazakar Parti’deki liderlik yarışındaBaşbakan Lizz Truss’ı desteklemiş ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmeden önce “Truss’ın siyasi ruh ikizi” olarak tanımlanmıştı.

Kwarteng’in görevden alınmasının ardından son yarım saat içinde sterlinin değerinde keskin bir düşüş yaşandı. Sterlin/Doları paritesi yüzde 1,3’lük düşüşle 1,12’ye geriledi.

Sterlin dün ise Kwarteng’in açıkladığı mini bütçedeki bazı unsurlardan geri adım atacağı haberlerinden sonra değer kazanmıştı.

Kaynak: BBC Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi