Çavuşoğlu: Avrupa’nın her bakımdan zayıflaması Türkiye’nin çıkarına değil

Putin’in Türkiye’de kurulmasını önerdiği doğalgaz dağıtım merkezine ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Avrupa’nın enerji krizinin hafifletilmesinden yanayız. Avrupa’nın her bakımdan zayıflaması, Türkiye’nin çıkarına değil, tam tersi bizim aleyhimizedir" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile dün İstanbul’da bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Katar ile ikili ticaret hacminin hızlı bir şekikde arttığını söyleyen Çavuşoğlu, “Bu senenin ilk yedi ayına baktığımızda, 1,2 milyar dolar civarında. 2 milyar doları aşacağımızı görüyoruz. Geçen sene 1,6 milyar dolar dolayındaydı” dedi.

“Filistin davasını birlikte savunmaya devam edeceğiz” diyen Çavuşoğlu, “Dün Cezayir’de Filistinli gruplar arasında yapılan Ulusal Uzlaşı Konferansı’nın olumlu sonuçlanmasından duyduğumuz memnuniyeti bir kez daha vurgulamak istiyorum. Ukrayna savaşının bir an önce sona ermesi için çaba sarf ediyoruz. Kardeş Katar’ın bu yönde önemli çabaları oldu. Bunu da takdirle karşılıyoruz. Libya’nın bütünlüğünün sağlanması ve kalıcı istikrarı ve refaha kavuşması için birlikte çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA’NIN ENERJİ KRİZİNİN HAFİFLETİLMESİNDEN YANAYIZ”
Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’de kurulmasını önerdiği doğalgaz dağıtım merkezine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Kuzey Akım-1 ve 2’de bir sabotaj, sızıntılar oldu. Dolayısıyla Rusya, güvenilir bir güzergah olmaktan çıktığını düşünüyor. O nedenle Türkiye üzerinden, Avrupa’da isteyen ülkelere gaz tedariğinin yapabileceğini söylüyor. Özellikle Avrupa’nın enerji krizinin hafifletilmesinden yanayız. Avrupa’nın her bakımdan zayıflaması, Türkiye’nin çıkarına değil, tam tersi bizim aleyhimizedir. Avrupa’nın bu sorunlarının aşılmasında biz katkı sağlıyoruz ve sağlamak isteriz.

Yapılacak yatırımlar var, incelenmesi gerekiyor. İlave boru hatları, Türkiye’de yapılacak tesisler, borsanın oluşabilmesi için belli sayıda ülkeden gazın Türkiye’ye gelmesi lazım, ki o sayıya ulaştık, belli miktarda olması lazım. Şu anda bile biz, gaz fiyatlarının belirlenmesi için bir merkez olma hürriyetini kazandık. Ama böyle bir proje gelirse, Avrupa’ya gidemeyeceği için, sonuçta bir taraftan bu yatırımların yapılması lazım, diğer taraftan da arz-talep meselesi.

“F-16 SÜRECİ UMARIM SORUNSUZCA NETİCELENİR”
Çavuşoğlu, ABD’den F-16 savaş uçağı tedariki sürecine ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

ABD yönetiminin ve Pentagon’un görüşü; F-16’ların Türkiye’ye verilmesi sadece Türkiye yararına değil, NATO’nun da yararına. Dolayısıyla ABD’nin de çıkarına uygun olduğunu söylüyorlardı. Bunun bir an önce neticelenmesi lazım. Aleyhte kampanya yürüten senatörler de oldu. Onlarla da konuşuldu. Büyükelçimiz Murat Bey ve arkadaşlarımız da sahada, Washington’da sürekli temas halindeler. Umarım sorunsuzca neticelenir. Şartlı bir şekilde, yani kullanamayacağımız şekilde almanın da bir faydası olmaz.

“TÜRKIYE’NİN RUSYA İLE BATI’YI BİR ARAYA GETİRME GİRİŞİMİ OLMADI”
Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk girişimlerine ilişkin Çavuşoğlu, “Türkiye’nin Rusya ile Batı’yı bir araya getirme girişimi olmadı. Hiçbir zaman olmadı. Ama Zelenski ile Putin’i, kendilerinin de talebi üzerine, özellikle Zelenski’nin bu anlamda çok talebi olmuştu, Ukrayna ile Rusya’yı bir araya getirme çabaları oldu, dışişleri bakanları ve müzakere heyetleri düzeyinde. Fakat liderler düzeyinde -savaş ilerledi, ateşkes olasılığı azaldı- böyle bir ihtimal, şu anda çok yakın zamanda görünmüyor. Ama çabalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

“SONRAKİ TOPLANTILAR TÜRKİYE VE ERMENİSTAN’DA OLACAK”
Çavuşoğlu, Ermenistan-Türkiye ilişkilerine ilişkin şunları söyledi:

“Şu anda Ermenistan ile imzalayacağımız taslak anlaşma yok. Böyle bir anlaşma üzerinde müzakerelerimiz yok. İlişkilerin normalleştirilmesi için hangi adımları, hangi güven artırıcı adımları atacağız, bunları konuşuyoruz ve atıyoruz Ermenistan ile. Özel temsilcilerimiz, maalesef hepsi yurt dışında olmak üzere dört defa bir araya geldiler. Ama en son, Türkiye’de ve Ermenistan’da bir araya gelme konusunda mutabık kaldılar. Prag’da Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan Paşinyan ile yaptığı görüşmede de bu teyit edildi. Bundan sonraki toplantılar Türkiye ve Ermenistan’da olacak.

Esas sorun, Güney Kafkasya’nın istikrarı ve barışı için henüz Ermenistan ile Azerbaycan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmaması. Bu yönde de müzakereler devam ediyor. Biz, bu süreci de destekliyoruz.”

Kaynak: Independent Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi