Bartın’daki patlama: 25 kişi öldü, 11 yaralının tedavisi sürüyor

Bartın Valiliği, patlamadan sonra kaza alanından çıkarılan 36 işçiden 25'inin hayatını kaybettiğini açıkladı. Patlama sırasında içeride 110 kişi bulunuyordu.

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dün akşam saatlerinde bir patlama meydana geldi. Bartın Valiliği, patlamadan sonra kaza alanından çıkarılan 36 işçiden 25’inin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Valiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, yaralılardan 6’sı İstanbul’a sevk edildi. 5 yaralının tedavisi ise çevredeki illerde devam ediyor.

Yaralıların durumu ile ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, “Tedavisi süren 11 yaralımız var. 1’i ağır, 4 hastamız yoğun bakımda. 1 hastamız serviste tedavi görüyor. 6 vatandaşımız uçak ambulanslarla İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezine sevk edildi.” açıklamasını yaptı.

BAKAN SOYLU: RİSKLİ BÖLGEDE 49 İŞÇİ VARDI
Patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Bartın’a giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu burada yaptığı açıklamada madende 110 kişinin çalıştığını ifade etti.

Bakan Soylu açıklamasında “Hakikaten üzüntü duyduğumuz ve söyleyeceklerimizi de paylaşmaktan üzüntü duyduğumuz bir tabloyla karşı karşıyayız. 110 kardeşimiz çalışıyordu. Bir kısmı kendisi çıktılar, bir kısmı kurtarıldı. Riskli bölgede 49 kardeşimiz vardı,” ifadelerini kullandı.

BAKAN DÖNMEZ: İLK DEĞERLENDİRMELERE GÖRE PATLAMANIN NEDENİ GRİZU
Bakan Soylu’dan sonra açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk değerlendirmelere göre patlamanın nedeninin grizu olduğunu belirtti.

Dönmez “Bugün saat 16-24 vardiyasında patlama hadisesi meydana geldi. Yaralılarımız var. Galerilerimizde havalandırma çalışıyor. Herhangi bir eksikliğimiz yok. Başımız sağolsun diyorum. İçeride devam eden yangın yok. Müdahale eden arkadaşlarımız deneyimli,” dedi.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamadan sonra yaptığı ilk açıklamada yer altında mahsur kalan madenciler olduğunu belirtmişti.

Arslan, ilk bilgilere göre yer altında 49 kişinin olduğunu söylemişti.

TSİ 18.15 sıralarında meydana gelen patlama sonrası maden ocağına sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

ERDOĞAN BUGÜN BARTIN’A GİDECEK
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlama sebebiyle bugünkü Diyarbakır programını iptal etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, Diyarbakır’a yapacağı ziyareti ileri bir tarihe erteledi.

Erdoğan’ın bugün Bartın’a giderek kurtarma çalışmalarını yerinde koordine edeceği öğrenildi.

Recep Tayyip Erdoğan, maden patlamasıyla ilgili Twitter hesabından da şu açıklamalarda bulundu:

“Bartın’ımızın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Yaralanan kardeşlerime de acil şifalar diliyorum.

Olay sonrası süratle başlayan arama kurtarma başta olmak üzere, patlama ile ilgili tüm konularda bütün kurumlarımız çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir. Çalışmaları yerinde icra etmek ve denetlemek amacıyla üç bakanımız, verdiğimiz talimat üzerine bölgeye intikal etmiştir. Ben de Diyarbakır programımı iptal ederek inşallah Amasra’ya geçecek, tüm çalışmaları yerinde koordine edeceğim.

Bölgedeki tüm sağlık ekiplerimiz, hastanelerimiz yaralı kardeşlerimiz için seferber edilmiştir. Mevcut tesislere ilave olarak Sağlık Bakanlığımız bölgede bir acil müdahale ünitesi kurmuştur. İhtiyaç halinde yaralılarımızı sevk amacıyla ambulans uçaklarımız hazırdır. Patlamayla ilgili gerekli soruşturma başlatılmış, 3 savcımız görevlendirilmiştir. Soruşturma tüm boyutlarıyla devam etmektedir.

Meydana gelen bu üzücü hadiseyle ilgili sadece resmi kurumlarımızın açıklamalarının dikkate alınması, provokatif ve dezenformasyon içeren art niyetli içeriklere itibar edilmemesi gerekmektedir. Temennimiz can kaybının daha fazla artmaması, madencilerimizin sağ salim kurtarılmasıdır ve tüm çabalarımız bu yöndedir.”

BOZDAĞ: HADİSE BÜTÜN BOYUTLARIYLA SORUŞTURULACAKTIR
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Twitter hesabından yaptığı açıklamada patlamada yaralanan ve madende mahsur kalanlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bozdağ şu ifadeleri kullandı:
“Yaralı işçilerimize acil şifalar diliyorum. Madende mahsur kalan işçilerimize ulaşmak, onları sağ ve salimen kurtarmak için çalışmalar devam etmektedir. Devletimiz, tüm imkan ve kabiliyetlerini seferber etmiştir. Madende mahsur kalan işçilerimizin sağ ve salimen kurtarılması hepimizin en büyük dileğidir. Patlamayla ilgi Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır,” ifadelerini kullandı.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, patlamayla ilgili soruşturma başlattı.

Başsavcılık, olayla ilgili 3 savcının görevlendirildiğini duyurdu.

AFAD’IN HATALI PAYLAŞIMI TEPKİ ÇEKTİ
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), patlamanın trafo kaynaklı olduğunu açıkladı, daha sonra bu tweetini kaldırdı.
AFAD hesabından akabinde atılan tweette patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisinin sehven paylaşıldığı ifade edildi.

KURTULAN İŞÇİ: GÖZ GÖZÜ GÖRMEDİ
Bartın’daki madende yaşanan patlama üzerine ilk açıklama Bartın Valiliğinin Twitter hesabından yapıldı.
Açıklamada “Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18:15 sularında -300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır,” ifadeleri kullanıldı.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan maden ocağında yaptığı açıklamada, “-300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Bütün ekiplerimiz seferber. Şu an 6. yaralımızı çıkarıyoruz” dedi.
Nurtaç Arslan, ayrıca maden ocağından çıkan bir işçi ile konuştu.

İşçi “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz-duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi” dedi.

CHP İNCELEME HEYETİ GÖNDERDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla maden ocağı patlamasının yaşandığı Bartın Amasra’ya gidip inceleme yapmak üzere bir heyet de oluşturuldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığındaki heyette Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz’ın yer aldığı açıklandı.
Siyasetçilerden maden ocağındaki patlamayla ilgili arka arkaya açıklamalar geliyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi