“İkili cinsiyet rejimi hak ihlallerine neden oluyor!”

Kuir Kıbrıs Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, ikili cinsiyet sistemi dışında kalan kişilerin insan haklarına eşit erişimi ve yaşanan ayrımcılıkların sonlanması için yetkililerin etkin adımlar atması için çağrı yapıldı.

HABER MERKEZİ

Kuir Kıbrıs Derneği tarafından bugün yapılan açıklamada, ikili cinsiyet rejiminin her geçen gün hak ihlalleri yaratmaya devam ettiği vurgulandı. “Başta yasalar ve uygulamalarda kadın ve erkek cinsiyetlerini norm olarak kabul eden ve bu ikililiğin dışında kalan herkesi dışlayan sistem ayrımcılık ve dışlamaya neden oluyor” denilen açıklamada, yetkililere bu sistemin dışında kalan kişilerin insan haklarına eşit erişimi ve yaşanan ayrımcılıkların sonlanması için etkin adımlar atma çağrısı yapıldı.

Kadın ve erkeğin tek ve yegane cinsiyetler olduğu kabul edilen bu rejiminin bunların dışında hiçbir cinsiyetin yer almadığını var saydığı söylenen açıklamada, “Günümüzde cinsiyetin sadece iki tane olmadığını aynı zamanda kadın ve erkek cinsiyetlerinin de geniş bir yelpazeye sahip olduğunu biliyoruz. Özellikle trans kadın ve erkeklerin öz belirlenim hakkı olan cinsiyetlerini yasal olarak tanıtma hakları ülkemizde maalesef erişilebilir ve insan haklarına uygun şekilde yapılmamaktadır. Kişilerin cinsiyetlerini yasal olarak tanıtabilmesi için tıbbi olarak zor olan ve hayati tehlikesi de bulunabilecek ameliyatlara ve kısırlaştırılmaya maruz bırakılıyorlar” ifadelerine yer verildi.

Kuir Kıbrıs Derneği açıklamasının devamı şöyle:

“Oysa öz belirlenim hakkı insan haklarına uygun şekilde düzenlenip kişilerin beden bütünlüklerini ihlal etmeksizin de bir hak olarak sunulmalıdır. Bu hakkın sunulmaması ayrıca Devletin yönetiminde bulunan karakollar, hapishaneler, okullar, iş yerleri ve daha birçok alanda mekanların ve uygulamaların ikili cinsiyet rejimine göre düzenlenmesinden dolayı ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine neden oluyor.

Bu nedenle Kuir Kıbrıs Derneği olarak, ivedilikle cinsiyetin yasal olarak tanınması için şart koşulan tıbbi uygulamaların ön koşul olarak kaldırılması ve yasaların insan haklarına duyarlı bir şekilde yeniden revize edilmesini talep ediyoruz. Yasal düzenlemelerin tamamen hayata geçeceği güne kadar yasalardan kaynaklanan bu hak ihlallerinin azaltılması için de yasa uygulayıcıların gerekli düzenlemeleri yapmaları ve ikili cinsiyet sisteminin dışında var olan veya cinsiyetini hukuken tanıtamayan transların hak ihlallerine uğramadan hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli düzenlemeleri yapmalarını talep ediyoruz. Son olarak lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve artılara yönelik nefret söylemlerinin polis tarafından araştırılıp suçluların ivedilikle yargılanmaları ve yasaların etkin şekilde uygulanmasını talep ediyoruz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi