Güney Kıbrıs NATO ile silah takası pazarlığı yapıyor

Ukrayna, Batı’dan ordusunun aşina olduğu Rus yapımı silahlar istiyor. Bu silahlar Güney Kıbrıs’ta var. ABD ambargosunun kalkmasından da güç alan Kıbrıs hükümeti “Bunların yerine bize NATO silahı verin” diyor. Takasın gerçekleştirilmesi Türkiye’yi kızdıracak bir hamle olacak.

Bu hafta Rusya’nın Ukrayna’daki sivil hedefleri vurmasının ardından Batı, Kiev’e daha fazla silah ve mühimmat gönderme taahhütünde bulundu. Ancak verilen tüm güvencelere dair bir sorun var. Ukrayna Rus tarzı silahlara daha fazla ihtiyaç duyuyor çünkü ordusu bunları kullanmak üzere eğitildi. Ancak bu tür silahların mevcut küresel arzı düştü.

New York Times’a konuşan Amerikalı yetkililere göre birkaç yıldır planlanan bu adımın hedefi Güney Kıbrıs’ı Rusya’nın etkisinden uzaklaştırmak. Şimdi ise Güney Kıbrıs, Ukrayna için bir silah tedarikçisi seçeneği olarak öne çıkıyor.

Güneydeki Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos, söz konusu gazeteye yaptığı açıklamada Ukrayna’ya verilecek silahların başka silahlar ve kapasitelerle takas edilmesi halinde bunu değerlendirebileceklerini belirtti. Nitekim geçtiğimiz aylarda Amerikalı yetkililerle yapılan görüşmelerde de bu olasılık ele alınmış. Güney Kıbrıs’ın elinde Rus yapımı en az 10 Tor ve Buk füze sistemi bulunduğu belirtilirken, Batı’nın muadil silahlarının kendisine temin edilmesi için pazarlık yaptığı belirtiliyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi