Venedik Komisyonu’ndan ‘dezenformasyon düzenlemesi’ değerlendirmesi: İfade özgürlüğüne engel
Avrupa Konseyi, bazı maddeleri TBMM'de kabul edilen 'dezenformasyon yasasının' Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğüne 'engel' teşkil ettiğini açıkladı.
Muhalefet tarafından ‘sansür yasası’ olarak eleştirilen ‘Dezenformasyonla Mücadele Yasası’nın birçok maddesi TBMM’de kabul edildi. Türkiye’de özellikle muhalefet tarafından eleştirilen düzenlemeye bir tepki de Avrupa Konseyi’nden geldi.
Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerinin anayasa ve yasalarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Konsey’in ilkelerine uygun olup olmadığını denetlemekle hükümlü Venedik Komisyonu, cuma günü konuyla ilgili ‘acil bir görüş’ metni yayınladı.
Metinde, 2023 Haziran’da yapılacak seçim öncesi yapılan düzenlemenin potansiyel sonuçları nedeniyle ‘endişe’ belirtildi. ‘Oto sansür’ endişesinin vurgulandığı açıklamada, Türkiye’deki yasaların dezenformasyonla mücadele için yeterli olduğu vurgulandı.
‘İfade özgürlüğü üzerinde olası keyfi kısıtlamalar’ içeren bir tasarının kabul edilmesi için ‘acil bir toplumsal ihtiyaç’ bulunmadığı belirtilen metinde, düzenlemenin AİHS’in ‘ifade özgürlüğü’ maddesine aykırı olduğu vurgulandı.
Dezenformasyon yasasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine yönelik görüş, 21 ve 22 Ekim tarihlerinde Venedik Komisyonu’nun bir sonraki genel oturumuna sunulacak.
DÜZENLEMEDE YER ALAN BAŞLIKLAR NELER?
Tasarı içerisinde ‘internet haber sitesi’, ‘İletişim Başkanı’, ‘İletişim Başkanlığı’, ‘Basın Kartı Komisyonu’, ‘medya mensubu’, ‘enformasyon görevlisi’ gibi ifadelerin tanımı da düzenleniyor.
Yayım durdurma müeyyidesi internet haber siteleri bakımından uygulanmayacak. İnternet haber sitesinin hükme uymaması halinde Basın İlan Kurumu 2 hafta içinde eksikliğin giderilmesini veya gerçeğe aykırı bilgilerin düzeltilmesini internet haber sitesinden isteyecek.
İnternet haber sitesinde yayınlanan tüm içerikler, Cumhuriyet Başsavcılığı’na gerektiğinde teslim etmek için doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde 2 yıl süreyle muhafaza edilecek.
Kaynak: Euronews Türkçe