ANAYASAYA AYKIRI, LAİKLİK KARŞITI
UBP’li başbakanın imzaladığı külliye projesinin de içinde yer aldığı TC-KKTC Mali İşbirliği Protokolü, Anayasaya ve laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemelik olacak.
ANAYASAYA AYKIRI, LAİKLİK KARŞITI
UBP’li başbakanın imzaladığı külliye projesinin de içinde yer aldığı TC-KKTC Mali İşbirliği Protokolü, Anayasaya ve laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemelik olacak.
HABER MERKEZİ
Mecliste dün yaşanan gelişmeleri değerlendiren CTP milletvekili avukat Ürün Solyalı meseleye karşı mahkeme sürecini başlatmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Solyalı ortada yürürlükte olan bir protokol olmadığını vurgulayarak ihaleyi kazanan firmanın ya da taşeron firmaların araziye girişinin yasal olmadığını belirtti.
Solyalı Bugün Kıbrıs‘a şunları söyledi:
“Faiz Sucuoğlu’nun 3 Mart 2021 tarihinde imzaladığı ve 36 gün sonra kamuoyu ile paylaşılan ve içerisinde sadece yasalarımızda değişiklik değil uygulanmaya konması halinde Anayasada var olan ekonomik, sosyal, sendikal hakların tamamen geriletilmesi ile laiklik ilkesinin dahi değiştirilmesini öngören “İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü” usulüne uygun bir şekilde Meclise getirilip bir onay yasası tahtında onaylanıp yürürlüğe konulmadı. Çok açık söylemeliyim ki o protokol yürürlükte olamaz.
KKTC anayasası Madde 90’a göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına yabancı devletlerle veya uluslararası kuruluşlarla yapılacak antlaşmalar bir onay yasası ile Meclis tarafından onaylanarak yürürlüğe girer.
Uluslararası bir antlaşmaya dayanan uygulama antlaşmaları ile yasanın verdiği yetkiye dayanılarak yapılan ekonomik, ticari, teknik veya idari antlaşmaların Cumhuriyet Meclisince uygun bulunması zorunluluğu yoktur.
Faiz Sucuoğlu’nun Başbakanlığı döneminde 3 Mart 2021 tarihinde imzalanan ve takriben 36 gün sonra kamuoyu ile paylaşılan ve içerisinde sadece yasalarımızda değişiklik değil uygulanmaya konması halinde Anayasada var olan ekonomik, sosyal, sendikal hakların tamamen geriletilmesi ile laiklik ilkesinin dahi değiştirilmesini öngören “İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü” usulüne uygun bir şekilde Meclise getirilip bir onay yasası tahtında onaylanıp yürürlüğe konulmadı. Çok açık söylemeliyim ki o protokol yürürlükte olamaz.
Külliye olarak bildiğimiz “Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi hizmet Binalarının yapımı protokolü” de bu biraz önce Meclisten herhangi bir zamanda Anayasanın 90. Maddesi tahtında onay almayan yasaya atıf yaparak ve ona dayandırılarak imzalandığı belirtilen bir başka protokol ve 8 Temmuz 2022 tarihinde imza edilmiş olmasına, tahsis edilen arazide ağaçların katledilip derin kuyular kazılarak YETKİLENDİRİLMEDEN inşaat faaliyetlerine başlanmış olmasına rağmen ancak 4 Ekim 2022 tarihinde Meclisin bilgisine sunulmak sureti ile yürürlüğe konmaya çalışıldı.
Protokole göre, KKTC tarafı bu binaların projeleri için gerekli izinleri ve ruhsatları alacak, TC Tarafı ise bu proje için istenen onay ve ücretlerden muaf sayılacak.
3 Mart tarihli “İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü” Meclisten usulüne uygun olarak bir onay yasası tahtında onaylanmadan yürürlüğe giremez ve yürürlükte olmayan bu Protokol altında herhangi bir uygulama protokolü veya ek bir protokol de yapılamaz.
Dolayısı ile ilk onay Meclisten alınmadan, Türkiye Cumhuriyeti’nde yapılan ihale neticesinde, ihaleyi kazanan firma ve/veya taşeronu bu binaların inşaatını yapmak amacı ile söz konusu alana giremez, bu konuda onları yetkilendiren usulüne uygun bir şekilde yürürlüğe konmuş bir protokol de olamaz.
CTP, birçok siyasi parti ve sivil Toplum örgütü paydaş ile bu konudaki karşı duruşu, herkesin bildiği iddialar çerçevesinde, sürdürüyor. Atılabilecek adımların neler olacağı ile ilgili görüşmeler devam ederken partilerin ve sivil toplum örgütlerinin hukukçuları da bu meselenin yasal zeminini ve mahkeme başvuru imkanlarını araştırıyor. Burada somut örnek Anayasa Mahkemesinin Koordinasyon ofisi kararıdır. Şunu belirtebilirim ki mücadele hem sokakta, hem mahkemede hem de Mecliste devam edecek.”
Bugün Kıbrıs