Güneyin başkan adayları münazarada buluştu: Kıbrıslı Türklere yönelik ‘güçlü işbirliği’ mesajı

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Cyprus Forum” kapsamında, “Kıbrıs Cumhuriyeti” başkanlık seçimlerinde öne çıkan üç aday bu sabah münazaraya katıldı.

HABER MERKEZİ

Lefkoşa Belediyesi tiyatrosunda gerçekleştirilen tartışmada, Andreas Mavroyiannis, Averof Neofytou ve Nikos Christodoulides soruları yanıtladı.

Adaylar Kıbrıslı Türkler ile ilişkiler, Kıbrıs Sorunu, enerji, eğitim, göç ve yolsuzluk konularında ortak soruları yanıtlayarak farklılıklarını ortaya koydu. Kıbrıslı Rum başkan adayları iki toplum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için artık siyasi söylemlerin ötesinde bir şeyler yapılması gerektiğini vurguladı.

MAVROYİANNİS: ÖNÜMÜZDEKİ YIL ÇÖZECEĞİZ
AKEL’in de desteklediği aday olan eski müzakereci Andreas Mavroyiannis, Kıbrıs Sorunu’na bakışta değişimin gerekli olduğunu vurguladı. Çözümün barışçıl ve güvenli bir yol anlamına geldiğini belirten Mavroyiannis, “Ya önümüzdeki yıl bunu çözeceğiz ya da dikenli tellerin arasında kalacağız” dedi. Kesinlikle zorlukların yılı olacağını vurgulayan Mavroyiannis, değişimin büyük çoğunluğun istediği şey olduğunu belirtti.

Gençler arasındaki ortak inisiyatiflerin önemine değinen Mavroyiannis, Avrupa Birliği projelerine ortak katılımın ilişkileri geliştirmek adına çok önemli olduğunu kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin sorunlarını ele alacak bir ofis veya merkez kurulması gerektiği üzerinde duran Mavroyiannis, “Kıbrıs Rum toplumu bu bağlamda kapsamlı çözümü mümkün görüyor mu yoksa kuzeyin Türkiye’ye bağlanmasını mı istiyor? Büyük çoğunluk çözümün uygulanmasını istiyor. Hepimizin ilk seçeneği ortak geleceğe ilerlemek” ifadelerini kullandı.

Mavroyiannis, “Kıbrıslı Türklerin güvenini kaybettik, yeniden kazanmak gerekir. Bunu yeniden sağlamak için yapılacak çok şey var. Siyasi manevralar yetmiyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile çözümler bulmalı, süreçler uygulamalıyız. Kıbrıslı Türklerin çoğu çözümden yana” dedi.

NEOFYTOU: TÜRKİYE 1974’TEN SONRA OLMADIĞI KADAR SALDIRGAN
DİSİ Genel Başkanı ve başkan adayı Averof Neofytou ise konuşmasında Türkiye’nin saldırgan tavrının 1974’ten bu yana olmadığı kadar üst seviyeye çıktığını savundu. “Erdoğan dün akşam Kıbrıs’ta asker sayısını artırma emri verdi. Bir yandan da enerji krizi ile karşı karşıyayız. İnsanlığı İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en zor kış bekliyor. Güçlü güvenlik ve ekonomiye ihtiyaç var. Büyük krizleri büyük fırsatlara çevirdik yine yapabiliriz” dedi.

Ülkeyi yeniden kapsamlı çözüme kavuşturmak istediğini kaydeden Neofytou, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarında bunun vurgulandığını ancak asıl sorunun Kıbrıslı Rumların ne istediği olduğunu belirtti. “Biz işgal kuvvetlerden kurtulmak istiyoruz. Helen Cumhuriyetinde güvenlik istiyoruz. Kıbrıslı Türkler de güvenlik istiyor ama onlar için biz karar vermeyeceğiz” diyen Neofytou, Kıbrıslı Türklerle anlaşılması gerektiği üzerinde durdu ancak bir de Türkiye’nin varlığına dikkat çekti.

İki toplumun ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Neofytou, “Kıbrıslı Türkler de biliyor ki Erdoğan’ın dediği iki devletli çözüm olmayacak” dedi.

CHRİSTODOULİDES: KIBRISLI TÜRKLERE ÖNEMLİ MESAJLAR VERMELİYİZ
“Kıbrıs Cumhuriyeti” Dışişleri eski bakanı ve başkan adayı Nikos Christodoulides de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararlarından uzaklaşmadan Kıbrıs Sorunu’na çözüm bulmada öncü olmaları gerektiğini vurguladı. Gençler ve yaşlıların risk altında olduğunu kaydeden Christodoulides, gençlerin anne babalarından daha az fırsata sahip olma riski ile karşı karşıya olduklarını belirtti. Christodoulides, ülkenin en önemli kesimi olarak gördükleri orta sınıfın kötüleşen ekonomik durumuna dikkat çekti.

Christodoulides şunları söyledi:

“Ne bizim ne Kıbrıslı Türklerin 1960’da Kıbrıs Cumhuriyetine inancı güçlüydü. Özellikle 74’ten sonra Kıbrıs Türk toplumuna yatırım yapmalıydık. İki bölgeli, iki toplumlu çözüm isteyenlere daha çok odaklanmalıydık. Kıbrıslı Türkler tek başına çözüm yapmak için yetmez, Türkiye faktörü de var. Nasıl ilerleyeceğimiz konusunda karar vermeliyiz. Kapsamlı çözüm isteyenlere bu mesajı vermemiz gerekir. Sendikaların Kıbrıslı Türkleri işe alması son derece olumlu bir karardı. Bu konuda ilerlemek gerekir. Kıbrıslı Türkler de işgal kuvvetlerinin etkilerinin kurbanıdırlar. Türkiye bu bölgeyi kontrol ediyor ve Kıbrıslı Türklerin üzerinde baskı yaratıyor. Kıbrıslı Türklere bu yüzden önemli mesajlar vermemiz gerekiyor.”

Bugün Kıbrıs

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi