Merkez Bankası faizi düşürdü, döviz tırmanışa geçti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 12'ye çekti.

HABER MERKEZİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 12’ye indirmesiyle dolar 18,40 TL’yi aştı.

TCMB, kur krizini tetikleyen 2021 yılı eylül ayı ile aralık arasındaki 500 baz puanlık faiz indiriminin ardından 2022 Ocak itibariyle bu sürece son vermişti.

Daha sonra TCMB, ağustos toplantısında yüzde 80’i aşan resmi enflasyona rağmen uzun bir aradan sonra politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 13’e çekmişti. Banka bu indirimi ekonomik aktivitede yavaşlamayı neden göstererek yapmıştı.

Son açıklanan verilere göreyse sanayi üretimi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 6,2’yle beklentilerden hızlı daraldı. Bu da bankanın faizi ikinci kez indirmesine neden oldu.

Bankadan yapılan karara ilişkin açıklama metninde ise, “Son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makro ihtiyati tedbirlerin katkısıyla geldiği denge yakından takip edilmektedir. Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edecektir” açıklaması yaptı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi