ABD’de kürtajın ülke genelinde yasaklanması için tasarı sunuldu
Cumhuriyetçi Senatör Graham, kongrede düzenlenen basın toplantısında konuştu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham, kürtajın ülke genelinde gebeliğin 15. haftasından sonra yasaklanması için tasarı sunarken, Beyaz Saray konuya sert tepki gösterdi.
Graham, kongrede yaptığı basın toplantısında, kürtajın ülke genelinde yasaklanması için bir tasarı sunduklarını vurgulayarak, “Amerika’yı dünyanın geri kalanı ile aynı seviyeye getirmek için bu tasarıyı sunuyoruz” dedi.
Sunulan tasarıya göre gebeliğin 15. haftasından itibaren kürtaj yasaklanacak, ensest ya da tecavüz sonucu oluşan gebelikler ya da annenin hayati tehlikesi olan gebelikler istisna olarak kabul edilecek. Tasarının yasalaşması için önce Senato’nun, ardından Temsilciler Meclisi’nin, en son da ABD Başkanı Joe Biden’ın onayını alması gerekiyor.
TASARIYA BEYAZ SARAY’DA TEPKİ GELDİ
Graham’ın basın toplantısının ardından Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre yazılı açıklama yaparak, konuya sert tepki gösterirken, “Bugün Senatör Graham, 50 eyaletin tamamında kadınların haklarını elinden almak için ulusal kürtaj yasağı tasarısını sundu. Bu tasarı, Amerikan halkının inandıklarından fersah fersah uzaktadır” diye konuştu.
ABD Başkanı Biden’ın halkın sağlık giderlerini azaltacak tasarılara odaklandığını kaydeden Jean-Pierre, “Öte yandan Cumhuriyetçiler milyonlarca kadının hakkını elinden almaya odaklanmıştır ” ifadesini kullandı. Jean-Pierre, Biden’ın ve kongredeki Demokratlar’ın kadınların kürtaj hakkının yanında olmayı sürdüreceğini belirtti.
KANUNLAR EYALETLERİN KENDİ İNİSİYATİFLERİNE BIRAKILMIŞTI
Haziranda kürtaj hakkını anayasal garanti altına alan karar iptal olmuştu. Yüksek Mahkeme, 24 Haziran’da ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli Roe-Wade kararını 9 yargıçtan 6’sının oyuyla iptal etmişti. Kararla kürtaj, anayasal bir hak olmaktan çıkarken, bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakılmıştı.
Söz konusu karar, sağ cephede memnuniyetle karşılanırken, ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere sol kesim kararı “kadın sağlığına saldırı” olarak yorumlamıştı.
Mahkemenin kararının ardından Yüksek Mahkeme önünde ve ABD’nin çeşitli kentlerinde, zaman zaman protesto gösterileri düzenlenmişti.
Kaynak: AA