Türk Dış Politikası Araştırması: Federasyon son 3 yılda yüzde 40 bandına fırladı!

Türkiye'de halkın dış politika konularını yüzde 86,9 oranıyla televizyondan takip ettiği belirlenen “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”nda, Kıbrıs sorunu bağlamında bulunan sonuçlar sürpriz niteliğinde.

2013 yılından bu yana “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”nın 2022 yılı sonuçlarında Kıbrıs, KKTC, Kıbrıs sorunu bağlamında yanıtlar adeta sürpriz niteliğinde. Türkiye kamuoyunda her 10 kişiden neredeyse 8’i “Mavi Vatan” kavramını “hiç duymadığını” belirtirken Kıbrıs’ta Federasyon temelli düşünce ise son 3 yılda yüzde 30 bandından 40’a “fırlamış” görünüyor.

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda yürütülen “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”nın 2022 yılı sonuçlarına göre, halkın dış politika konularındaki ana haber kaynağı yüzde 86,9 oranıyla televizyon oldu.

Televizyonu yüzde 46,9 ile sosyal ağlar ve yüzde 41,3 ile internet haber portalları takip etti.

Kıbrıs Postası’ndan Vatan Mehmet’in haberine göre, Türkiye’nin dış politikasına yön veren gelişmeler, uluslararası ilişkiler ve hükümet politikaları konularında sorular sorulan araştırma ile halkın hükümete yön verecek tercihleri ortaya çıkartıldı.

Türkiye temsiliyetine sahip 26 ilde yaşayan 18 yaş üzeri 1000 kişiyle yapılan görüşmelere dayanan çalışmaya göre, Türkiye dış politikasına en önemli sorun “sınır ötesi terörle mücadele” oldu. “İsrail ile ilişkiler” ikinci sıraya yerleşirken, “ABD ile ilişkiler” üçüncü sırada yer alıyor.

Araştırmaya göre, kamuoyunun gündeminde yer aldığı düşünülen ‘S-400’, ‘F-35’, ‘PYD’, ‘İdlib’, ‘Gümrük Birliği’, ‘Bayraktar TB2’, ‘Mavi Vatan’ gibi kavramları duymadığını belirtenlerin oranı yüzde 80’lere kadar çıktı.

Araştırmaya göre, Türkiye’yi “Avrupa ülkesidir” şeklinde tanımlayanların oranı geçen yılki yüzde 40,6’dan bu yıl yüzde 29,1’e düşmesine rağmen ilk sırada kalmayı sürdürdü.

Aynı kategoride Türkiye’yi bir “Ortadoğu ülkesi” olarak tanımlayanların oranı ise geçen yılki yüzde 17’den bu yıl %25,5’e yükselerek ikinci sırada yer aldı. Türkiye’yi kendine has özellikleri olan bir ülke olarak tanımlayanların oranı ise yüzde 19,8’den yüzde 15,6’ya düştü.

10 yılın beklenen en önemli dış politika sorunları sorulduğunda, ankete katılanların yüzde 39’u “Suriye’de savaş” sorununu ilk sırada belirtirken, yüzde 37,7’si “küresel finansal/ekonomik kriz”, yüzde 34,7’si “Ortadoğu’da silahlı çatışmalar” yanıtını verdi.

Ankete katılanların yüzde 60’ı “Türkiye’nin NATO üyeliğinin devam etmesi gerektiğini” belirtti. İttifaka üyeliğin Türkiye’ye “katkı sağladığını” söyleyenlerin oranının 2021’de yüzde 45,6 olarak ölçülürken, bu yıl bu oran yüzde 52’ye yükseldi.

Aynı zamanda ABD’nin Türkiye için tehdit oluşturduğu düşüncesi devam ederken geçen yıl katılımcıların yüzde 14’ü ABD’yi “stratejik ortak” olarak tanımlarken, bu yıl bu oran yüzde 27,6’ya yükseldi.

Ankete katılanların yüzde 34,6’sı Türkiye’nin Ortadoğu politikalarını başarılı bulduğunu söyledi. Başarısız bulanların oranı yüzde 25,5 olarak tespit edilirken, ne başarılı ne de başarısız bulanların oranı geçen yıla göre azalarak yüzde 39,9’a düştü.

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Grubu ile Global Akademi ortaklığında hazırlanan “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”nın 2022 yılı saha çalışmaları 25 Mayıs-7 Haziran 2022 tarihleri arasında Akademetre Araştırma ve Stratejik Planlama tarafından gerçekleştirildi.

2022 yılı proje çalışma grubunda Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın koordinasyonunda, Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Prof. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe, Prof. Dr. Serhat Güvenç, Prof. Dr. Ebru Canan Sokullu, Doç. Dr. Özgehan Şenuva ve Sezen Kaya Sönmez yer aldı.

ARAŞTIRMANIN KIBRIS, KKTC VE KIBRIS SORUN BAĞLAMINDA SORULARI…

“Türkiye ile Yunanistan Arasındaki En Önemli Sorun”lar arasında Kıbrıs, Ege denizi deniz yetki alanları ve adalar sorunundan sonra 3. sırada yer aldı…

Türkiye’ye ‘Tehdit’ Oluşturan Ülkeler” kategorisi algısında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Suriye ve Rusya’nın da gerisinde 11’inci sırada yer aldı.

Yunanistan ile Güney Kıbrıs yakın bantlarda yer alıyor.

“Türkiye’nin Sorunlu İlişkileriyle İlgili Değerlendirmeler” kategorisinde “Sizce Türkiye, ilişkilerinde sorun yaşadığı aşağıda sayacağım ülkelerle ilişkilerini düzeltmek için çaba göstermeli midir?” sorusuna yanıtla Yunanistan, Ermenistan ve İsrail’in de önünde 7. Sırada yer aldı.

ABD ile Türkiye Arasındaki İşbirliği Alanları” kategorisinde ise Suriye konusu ile birlikte Kıbrıs Sorunu son sırada yer aldı.

Kıbrıs Sorunu öte yandan söz konusu araştırmada “Türkiye’nin AB Üyeliğinin Engellenme Nedeni” sıralamasında da yüzde 5.1 ile son sırada…

Geçtiğimiz yıl, 2021’de bu kategoride puanlama 12,6 idi.

“KKTC’yi Türkiye Açısından Değerlendirme” kategorsinde “KKTC’yi Türkiye açısından nasıl nitelendirirsiniz?” sorusuna yüzde 48, 8 Asla vazgeçilmeyecek kardeş ülkedir, derken Akdeniz’de stratejik bir üs diyenlerin oranı yüzde 32, 1.

“Sizce Kıbrıs sorunu hangi temelde çözülmelidir?” sorusuna yönelik ise katılımcılar ;

KKTC Türkiye’ye bağlanmalı yüzde 38,1; İki toplumlu ve iki kesimli federal bir Kıbrıs devleti kurulmalı yüzde 37,6; İki bağımsız devlet kurulmalı yüzde 35,1 oranında yanıt verdi.

2019 ile 2020-21’de yüzde 30 bandında olan Kıbrısta federasyon temelli düşüncenin içinde bulunduğumuz 2022’de yüzde 38’e adeta fırlaması ise araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından…

Federasyon temelli çözüm düşüncesinin Türkiye kamuoyunda araştırma sonuçlarına göre 2022 yılında 2018 bandını da aştığı görülüyor…

Buna ek olarak Türkiye komuoyunda “Mavi Vatan” kavramını ise her 10 kişiden neredeyse 8’inin “hiç duymamış” olması ise bir başka şaşırtıcı sonuç…

Araştırmanın tamamı;

https://www.khas.edu.tr/wp-content/uploads/2022/09/TDP_2022_TUR_FINAL_05.09.2022.pdf

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi