Avrupa Merkez Bankası’ndan tarihi faiz artırımı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 1999'dan bu yana ilk kez faizleri 75 baz puan artırdı. Karar, Avrupa Birliği (AB) çapında enflasyonla mücadele kapsamında alındı.

Banka tarafından yapılan açıklamaya göre yeni faiz kararıyla birlikte 14 Eylül’den itibaren ana refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranı yüzde 1,25’e; marjinal kredilendirme olanağı ve mevduata ilişkin faiz oranları sırasıyla yüzde 1,50 ve yüzde 0,75’e yükseltilecek.

Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon yüzde 9’u aşmış durumda. Bu, ECB’nin yüzde 4,3 enflasyon hedefinin iki katından fazla.
ECB’nin revize edilen tahminlerine göre enflasyonun 2022’de ortalama yüzde 8,1, 2023’te yüzde 5,5 ve 2024’te yüzde 2,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu ay dolar karşısında son 20 yılın en düşük seviyesini gören euro, hala bu seviyelere yakın işlem görüyor ve değeri dolarla hemen hemen aynı.

ECB geçen ay 2011’den bu yana ilk kez faiz artırmış ve 2014’ten bu yana ilk kez Euro Bölgesi’nde negatif faiz dönemine son vermişti.

Küresel enflasyonla mücadele kapsamında dünyanın en büyük ekonomilerinin merkez bankaları nadir görülen faiz kararları uyguluyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), Temmuz ayı sonunda politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 2,25-2,50 seviyesine yükseltmişti.
İngiltere Merkez Bankası da geçen ay politika faizini 50 baz puanlık artışla 1,75’e yükseltmişti ve bu İngiltere’de son 27 yılın en büyük faiz artırımıydı.

Kanada Merkez Bankası da Çarşamba günü politika faizini 75 baz puan artırarak son 14 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,25’e çıkarmıştı.

G7, ülkeleri arasında en yüksek enflasyon oranına sahip İngiltere’nin de önümüzdeki hafta benzer bir yol izlemesi bekleniyor.

Kaynak: BBC

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi