Yüksek Mahkeme vurguladı: Meclis’te çoğunluğu bulunan herhangi bir siyasi parti Anayasaya aykırı davranamaz

Anayasa Mahkemesi’nde bugün okunan kararda, Meclis’te hukukun üstünlüğüne bağlı kalınması ilkesinin göz ardı edildiği ve bugün yaratılan kaostan mahkemenin sorumlu olmayacağını vurgulandı.

HABER MERKEZİ

Ana muhalefet CTP’nin mahkemeye taşıdığı Yerel Seçimlerin ertelenmesine ilişkin yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkemenin iptal kararı verdiği yasa, seçim tarihinin değişmesinin yanı sıra ‘yenileri seçilene kadar eski yerel yöneticilerin yasa tahtında aynı yetki ile görevlerine devam edecekler’ hükmünü de içeriyordu. Anayasa Mahkemesi bu iki değişikliğin de Anayasanın 119. maddesine aykırı olduğunu tespit ederek iptal etti. Görev süreleri 26 Haziran’da dolan yerel yöneticiler ise yenileri seçilene kadar sadece günlük görevleri yerine getirebilecekler.

CTP Lefkoşa milletvekili ve Anayasa hukukçusu Ürün Solyalı karar açıklandıktan sonra basının sorularını yanıtladı. Solyalı mahkemenin okuduğu kararda, ‘Yaratılan kaosun çözümü Anayasa Mahkemesi’nde değildir’ vurgusu yaptığını söyledi. Kararda ayrıca, ‘kaos olmaması için Yüksek Seçim Kurulu’nun ve Meclis’teki muhalefet partilerinin önerilerinin ve uyarılarının dikkate alınmaması, seçim tarihinin yasada belirtildiği tarihte yapılması için verilen yasa tasarının da aynı gün oy çokluğu ile ret edilmesinin Yüksek Mahkeme tarafından, “hukukun üstünlüğüne bağlı kalınması ilkesi”nin göz ardı edilmesi olarak yorumlandığını belirten Solyalı, buna bağlı olarak da bugün yaratılan kaostan mahkemenin sorumlu olmayacağının açık bir şekilde ifade edildiğini dile getirdi.

Solyalı, ‘Meclis’te çoğunluğu bulunan herhangi bir siyasi partinin ya da hükümetin Anayasaya aykırılığı istediği şekilde gündeme getiremeyeceği’nin de okunan kararda vurgulandığını söyleyerek, “Yeni bir döneme girdik. Yeni dönemde yapılması gereken konsensüsün doğru zeminde doğru şekilde sağlanmasıdır” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi