Pakistan: İklim felaketleri için zengin ülkeler sorumluluk almalı

Pakistan Senato Üyesi ve iklim değişikliğinden sorumlu Bakan Sherry Rehman, çoğunlukla ‘distopik’ iklim krizinden sorumlu olan zengin ülkelerin emisyonu azaltma ve gelişmekte olan ülkelerin küresel ısınmaya uyum sağlamalarına yardımcı olma vaatlerini yerine getirmediğini söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, felakette 1200’den fazla insan öldü ve haftalar önce kuraklık sorunuyla baş etmeye çalışan Pakistan’ın üçte biri haftalarca yağan daha önce benzeri görülmemiş muson yağmurları sebebiyle sular altında kaldı.

Rehman, The Guardian ile yaptığı röportajda, Pakistan gibi ülkeleri kötü etkileyen iklim felaketlerinin artışı göz önünde bulundurulduğu zaman, küresel emisyon hedeflerinin ve tazminatların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Küresel ısınmanın dünyanın karşılaştığı varoluşsal bir kriz olduğunu, Pakistan’ın sıfır noktası olduğunu ve yine de sera gazı emisyonlarına yüzde 1 oranından daha az katkıda bulunduklarını söyleyen 61 yaşındaki Rehman, çok uluslu forumlarda verilen vaatlerin yerine getirilmediğini herkesin bildiğini söyledi.

Daha önce ABD Büyükelçiliği yapmış, eski gazeteci, senato üyesi ve diplomat Rehman’ın söylediğine göre sel felaketinde Kolorado eyaleti büyüklüğündeki bölge, 200’den fazla köprü ve 3 bin mil telekom hattının çökmesiyle veya hasar görmesiyle sular altında kaldı. En az 33 milyon insan felaketten etkilendi ve yetkililer bu sayının artacağını söylüyor.

Rehman, daha önce eşi benzeri görülmemiş felaketin insan yapımı olduğunu söylüyor.

Birçok insanın sular altında kalan bölgelerden kaçtıkları felakette, uzak bölgelerde mahsur kalan ve kurtarılmayı bekleyen insan sayısı bilinmiyor.

Suyun boşaltılmasının aylar süreceği felakette, eylül ayı ortasında daha şiddetli yağışlar bekleniyor.

Bunun yanı sıra, 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir sonucu olarak rekor karlar elde eden fosil yakıt şirketlerine çağrıda bulunuldu ve Rehman, birçok ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’ndan daha fazla karı olan büyük şirketlerin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi